Aikuiskoulutustuki lakkautettiin elokuun alussa. Pelastusalan opiskelijat ovat perinteisesti hyödyntäneet aikuiskoulutustukea runsaasti, sillä koulutukseen hakeutuu runsaasti myös alanvaihtajia.
– Tilastotietoa meillä ei ole aikuiskoulutustuen käytöstä, mutta suurimmalla osalla hätäkeskuspäivystäjiksi opiskelevista sekä alipäällystökurssia suorittavista on taustalla jo pitkä työkokemus, Pelastusopiston opintosihteeri Pirjo Paldanius kertoo.
Keväällä haastattelemamme alan ammattilaiset uskoivat, että tuen lakkauttaminen tulee karsimaan hakijoita ja pidentämään tutkintoaikoja. Uhkana on myös, ettei alan kehitys jatku positiivisena, jos alan ammattilaiset eivät hakeudu jatkokoulutuksiin, kuten ammattikorkeakoulu-, YAMK- ja yliopisto-opintoihin.
Tilanne ei vielä merkittävästi ole näkynyt Pelastusopistolla. Keväällä opintoihin haki ennätysmäärä opiskelijoita, ja pelastajakurssien aloituspaikkojakin nostettiin 120:een, kun aloituspaikkoja oli aiemmin 72. Yksittäisiä havaintoja aikuiskoulutustuen lakkauttamisen vaikutuksesta kuitenkin on.
– Yksi opiskelija on nyt käynyt ilmoittamassa, että tulee lopettamaan opinnot, koska opintoja ei ole mahdollista rahoittaa, kun aikuiskoulutustukea ei saa, Paldanius kertoo.
Tällä hetkellä käynnissä on haku alipäällystökurssille, ja Pelastusopistolla seurataan aktiivisesti hakijamäärien kehitystä.
Opiskelijat toivovat korvaavaa ratkaisua
Pelastusopistolla moni opiskelija kokee, että opintojen rahoittaminen on nyt vaikeaa, kun aikuiskoulutustukea ei saa. SPALin Pelastusopistolla tapaamat opiskelijat kertovat, että opintojen aloittamista on joutunut miettimään tarkkaan.
– Kurssilaisten kesken olemme keskustelleet asiasta paljon. Joutuu tekemään töitä opintojen ohella vähäisillä vapailla tai elämään omilla säästöillä, jos niitä on, syksyllä päällystötutkinnon aloittanut opiskelija kertoo.
Aikuiskoulutustuelle ei ole tällä hetkellä korvaavia vaihtoehtoja. Yksi opiskelija pohtii, että aikuiskoulutustuen osittaista palauttamista voisi harkita. Hänen mukaansa vaihtoehtona voisi olla, että ehtona aikuiskoulutustuen myöntämiselle olisi työnantajan puolto ja jatkokouluttautuminen oman alan sisällä.
– Se on alalle kuitenkin tärkeää. Silloin esimerkiksi pelastajat ja ensihoitajat voisivat edetä urallaan.
Hätäkeskuspäivystäjäksi kaksikielisellä kurssilla opiskeleva Cecilia Vuoto valmistuu suunnitelmien mukaan kesäkuussa 2025. Hänellä on taustalla pitkä kokemus asiakaspalvelutyöstä, ja kynnys aloittaa uudet opinnot oli huomattavasti pienempi, kun käytössä oli aikuiskoulutustuki
– Halusin tehdä työurallani vielä työtä, jolla on oikeasti tarkoitus. On kuitenkin vaikea sanoa, olisinko lähtenyt opiskelemaan, jos aikuiskoulutustukea ei olisi ollut käytettävissä. Se olisi vaatinut paljon enemmän järjestelyjä, Vuoto sanoo.
Teksti: Maarit Krok
Kuva: Pelastusopisto