Vaikka väkivalta ja sen uhka ovat monilla työpaikoilla yleisiä, ilmiön hallinnassa on yhä parantamisen varaa.
Työpaikoilla on haasteita tunnistaa ja ennakoida väkivaltaa. Havainto on tehty aluehallintovirastojen suorittamissa työsuojelutarkastuksissa, joissa tänä vuonna painopisteenä on ollut väkivallan uhkan hallinta. Tarkastuksia on tehty myös ensihoidon työpaikoille.
Yli kolmasosalla tarkastetuista työpaikoista väkivallan uhkaa ei ole osattu tunnistaa, selvittää ja arvioida riittävän kattavasti ja järjestelmällisesti.
— Kun väkivallan uhkaa ei ole osattu arvioida, myös toimenpiteet väkivallan uhan hallitsemiseksi jäävät riittämättömiksi, työsuojelutarkastaja Tessa Olin Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo.
Työsuojelutarkastuksissa havaitut epäkohdat liittyvät yleisimmin väkivallan uhkatekijöiden keskeneräiseen selvittämiseen ja arviointiin, kirjallisten menettelytapaohjeiden puutteeseen sekä työntekijöiden opetuksen ja ohjauksen riittämättömyyteen.
Tilastojen valossa väkivalta työssä on yleistynyt. Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan kasvu näkyy esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammateissa. Ensihoitopalveluissa kohdattiin viime vuonna 363 uhka- tai väkivaltatilannetta, mikä on pelastuslaitosten kumppanuusverkoston mukaan kaksinkertainen määrä kahteen edelliseen vuoteen verrattuna.
Ensihoidon työpaikoilla on keskusteltu väkivaltatilanteiden ja uhkatilanteiden raportoinnin tärkeydestä. Esimerkiksi kumppanuusverkoston ensihoidon tilastojen julkaisuissa on korostettu, että luvuissa näkyy vain osa työssä tapahtuneista turvallisuuspoikkeamista.
Aluehallintoviraston Olinin mukaan ilmoittamatta jättämisistä on keskusteltu paljon tämän vuoden työsuojelutarkastuksissa.
— Työpaikoilla voi olla toimiva järjestelmä uhkatilanteiden ilmoittamiseen, mutta jostain syystä työntekijät eivät käytä sitä. Työnantajan on tärkeää toistuvasti muistuttaa, että kaikista tilanteista on tehtävä ilmoitus, koska työnantajalla on velvollisuus seurata työturvallisuutta. On monia tapauksia, joissa tämän tiedon avulla on saatu lisäresursseja henkilöstöön, Olin painottaa.
Rikoslain muutos sisältyy hallituksen ohjelmaan
Hallitus aikoo parantaa hoito- ja pelastushenkilökunnan oikeussuojaa väkivaltatilanteissa virkamiehen suojaa vastaavaksi. Toimi sisältyy Orpon hallituksen ohjelmaan.
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on pitkään esittänyt rikoslain muutosta niin, että ensihoitohenkilöstöön kohdistuvan väkivallan tai sillä uhkailun seuraamukset vastaisivat virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen rangaistuksia. Rikoslain rangaistusasteikolla on merkitystä auttajan arvostuksen ja yleisen oikeustajun, mutta myös yleisen turvallisuuden kannalta. Riittävät rangaistukset antaisivat yhteiskunnallisen viestin siitä, että väkivaltaa ensihoitajia kohtaan ei hyväksytä missään muodossa.
Teksti ja kuva: Mikko Terävä