Pelastusalan työturvallisuushanke tarttuu työturvallisuuden haasteisiin. Se tuo esiin ratkaisuja ja tuottaa materiaalia pelastusalan organisaatioiden käyttöön.
Turvallisemman työn eteen on pelastusalalla tehty jo paljon, mutta kehittämistä riittää yhä. Sisäministeriö on käynnistänyt pelastusalan kansallisen työturvallisuushankkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa alan veto- ja pitovoimaa sekä parantaa työturvallisuutta ja työhyvinvointia. Hanke sisältyy hallitusohjelmaan, ja se toteutetaan osana sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimaa Hyvän työn ohjelmaa.
Tarkoitus on tukea hallitusohjelman kirjausta laadukkaista pelastustoimen palveluista ja riittävästä henkilöstöstä.
– Lähtökohtana hankkeessa on se, että työturvallisuus on työhyvinvoinnin edellytys ja olennainen tekijä, joka vahvistaa alan veto- ja pitovoimaa, projektipäällikkö Aino Harinen kertoo.
Pelastushenkilöstön työnantajia ovat hyvinvointialueet, joten varsinaiset turvallisuuteen, hyvinvointiin, rekrytointiin ja työsuhteiden ehtoihin vaikuttavat päätökset tehdään näissä organisaatioissa. Hankkeessa nähdään, että on tärkeää lisätä pelastusalan yhteistä ymmärrystä ja osaamista sekä sitoutumista työturvallisuuden edistämiseen.
– Tavoitteena on nostaa esiin keskeisiä teemoja ja sitouttaa alaa kehittämään niitä pitkäjänteisesti myös hankkeen jälkeen. Tarjoamme työkaluja ja sisältöjä, joita eri toimijat voivat hyödyntää omassa työssään, esittelee Harinen.
”Työturvallisuus on työhyvinvoinnin edellytys ja olennainen tekijä, joka vahvistaa alan veto- ja pitovoimaa.”
Työturvallisuushankkeen työryhmä- ja verkostotyö käynnistyy kevään aikana. Sisäministeriö toivottaa yhteistyöhön mukaan kaikki pelastusalan työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden kehittämisestä kiinnostuneet tahot.
Ytimessä toimii työryhmä, johon on kutsuttu laajasti pelastusalan toimijoiden edustajia.
– Katsomme työryhmässä, mihin asioihin on tarkoituksenmukaista keskittyä. Jo nyt on selvää, että esimerkiksi altistumisen ehkäisy ja tähän liittyvät suojavarusteet ovat ilman muuta mukana. Altistumisen hallinnan lisäksi myös laajemmin osaamisen hallinta tulee olemaan keskeinen osa työtämme, Harinen kertoo.
Hankkeessa työturvallisuutta tarkastellaan fyysisen turvallisuuden lisäksi myös psyykkisenä ja sosiaalisena turvallisuutena.
– Pelastusalalla on perinteisesti pidetty vahvasti huolta fyysisestä suorituskyvystä. Viime aikoina esiin on noussut tarvetta vahvistaa myös henkilöstön psykososiaalista turvallisuutta. Esimerkiksi tutkimukset osoittavat, että työn arjessa koetaan sekä sanallista että fyysistä uhkaa ja väkivaltaa, Harinen perustelee.
”Altistumisen ehkäisy ja tähän liittyvät suojavarusteet ovat ilman muuta mukana.”
Hankkeen kaikille avoin aloitustilaisuus (kick-off) pidetään 15. huhtikuuta Helsingissä ja Teamsissa. Keskustelua hankkeesta käydään somessa tunnisteella #PelastusalanTyöturvallisuus.
– Alan asiantuntemusta tarvitaan hankkeen tueksi. Tulkaa mukaan tapaamisiin ja keskusteluihin, niin voimme yhdessä edistää työturvallisuutta pelastusalalla, Harinen kannustaa.
Kehittämistietoa jaetaan koko hankkeen ajan, ja lopulliset toimenpidesuositukset julkaistaan vuoden 2026 loppuun mennessä.
- Lisätietoja hankkeesta sisäministeriön tiedotteesta.
Teksti: Mikko Terävä
Kuvat: Juha-Pekka Laakso, Freerange