Pelastustoimen ASA-ilmoituksia kerätään viime vuoden osalta vielä tämän viikon ajan. Työsuojeluvaltuutettu Matti Syrjä pitää tärkeänä, että altistumisen ehkäisyyn panostetaan enenevässä määrin.

Työnantajan velvollisuus on ilmoittaa Työterveyslaitoksen ASA-rekisteriin työntekijät, jotka altistuvat työssään tietyille syöpävaarallisille aineille. Ilmoitusten tekemiseen ei toistaiseksi ole täysin yhteneväisiä käytäntöjä: osa pelastuslaitoksista noudattaa Työterveyslaitoksen ohjeita altistumisen tunti- ja kertamääristä tai yksittäisestä suuresta kerta-altistumisesta, kun taas toiset ilmoittavat kaikki työntekijät.

– Minun tiedossani ei ole, että Pirkanmaalla ASA-rekisteriin olisi ilmoitettu esimerkiksi kalustonhoitajia. Meillä rekisteriin ilmoitetaan henkilöt, jotka välittävät omat altistumisensa työsuojelupäällikölle. Jokaisella on henkilökohtainen vastuu omien altistumisen kirjaamisessa ja tietojen välittämisessä eteenpäin, Pirkanmaan pelastuslaitoksen työsuojeluvaltuutettu Matti Syrjä huomauttaa.

”Jokaisella on henkilökohtainen vastuu omien altistumisen kirjaamisessa ja tietojen välittämisessä eteenpäin.”

Vuoden 2024 ASA-ilmoituksiin tulee Pirkanmaalla poikkeuksellinen piikki, sillä Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen lähes kolme viikkoa kestäneet sammutustyöt aiheuttivat pitkän kerta-altistumisen suurelle työntekijäjoukolle.

– Ruskon sammutustöiden yhteydessä altistumista tutkittiin satunnaisotoksin tehdyillä biomonitorointinäytteillä. Näytteiden perusteella ei altistumisia kuitenkaan syntynyt. Olimme siis onnistuneet suojauksessa hyvin. Näytteissä virhemahdollisuuden osuus on kuitenkin kohtalaisen suuri, joten päätimme ilmoittaa rekisteriin kaikki, jotka olivat pitkään kohteessa, Syrjä sanoo.

Suurin osa altistumisista tapahtuu palavan rakennuksen ulkopuolella

Viime vuonna Pirkanmaan pelastuslaitoksella biomonitorointinäytteitä otettiin yhteensä noin 30 ja vain kaksi näytteistä osoitti altistumisen. Tulokset osoittavat, että suojautuminen ja toimintamallit ovat jatkuvasti kehittyneet. Syrjän mukaan savusukelluksessa altistumista ei juuri tule, jos altistumisajasta ei tule liian pitkää, suojavarusteet ovat kunnossa ja huolto, logistiikka ja tauot hoidetaan ohjeistuksen mukaisesti. Tällä hetkellä valtaosa altistumisesta tapahtuu palavan rakennuksen ulkopuolella, koska suojaustaso siellä on huonompi.

– Pyrimme vaikuttamaan tilanteeseen ohjeistuksella ja suojaustasolla. Tavoitteena on, että sammutustyön jälkeen pääsisi mahdollisimman nopeasti eroon altisteista. Mitä enemmän jätämme altisteita tilannepaikalle, sitä vähemmän niitä siirtyy henkilöstöön tai paloasemille.

”Mitä enemmän jätämme altisteita tilannepaikalle, sitä vähemmän niitä siirtyy henkilöstöön tai paloasemille.”

Myös pitkäkestoisten koulutuspäivien aikana altistumisen ehkäisyyn tulee Syrjän mukaan kiinnittää nykyistä paremmin huomiota ja tehdä asiasta kirjallinen ohjeistus.

– Tällä hetkellä meillä ei ole kirjattu tähän selvää toimintaohjetta, mutta on selvää, että kouluttajallakaan ei taukoineen saisi olla yli tunnin savusukelluksia. Se on verrattavissa todelliseen tulipalotilanteeseen.

Monitoimiyksikkö tuo tehokkaan huollon palopaikan yhteyteen

Pirkanmaan pelastuslaitoksella rakennetaan parhaillaan uutta monitoimiyksikköä, joka hälytetään kaikkiin keskisuuriin ja suuriin rakennuspaloihin sekä maanalaisiin paloihin ja kemikaalionnettomuuksiin. Kesään mennessä yksikkö nostetaan onnettomuusvasteisiin myös maastopaloissa. Sen painopiste on altistumisen ehkäisyssä: yksikkö tuo tilannepaikalle lisää suojavarusteita ja vastaa huollon sekä logistiikan järjestämisestä.

– Yksikkö huomioi, että huoltoa ei tehdä vaara-alueella, vaan muun muassa tauotukset hoidetaan riittävän etäällä altisteista. Monitoimiyksikkö on huollon osalta palomestarin tukena ja mahdollistaa sen, että palomestari voi keskittyä enemmän operatiiviseen toimintaan, Syrjä sanoo.

Palomestareiden ja muun päällystön tietoisuus altistumisen ehkäisystä on Syrjän mukaan parantunut vuosi vuodelta. Se ei kuitenkaan vielä riitä.

– Monissa tilanteissa mennään edelleen tulipalo ja sen sammuttaminen edellä, eikä altistumisien riskejä tiedosteta riittävästi. Onneksi tietoisuus henkilöstön kierrättämisestä kasvaa. Sillä on altistumisen osalta huomattava merkitys, kuinka kauan henkilö vaara-alueella on. Tämä on pitkälti koulutuksellista asiaa, johon voimme vaikuttaa.

Teksti: Maarit Krok
Kuva: Ossi Pietiläinen

Lue lisää: Altistumisen ehkäisy tärkeää koko työuran ajan – Johdon sitoutuminen vaikuttaa työntekijöiden asenteeseen
Lue lisää: Pelastajien altistumisista ilmoittamiseen ei ole yhdenmukaisia käytäntöjä – Taloustilanne asettaa paineita seurantaan

Lue lisää aiheesta