Pelastusopistolla tutkitaan asbestin tarttumista palomiesten asuihin.

Rakennusten asbestin ongelmat ovat Suomessa hyvin hoidossa purkutöiden osalta, mutta joillain aloilla asbestin haittojen ehkäisy ovat vielä tekemättä.

Pelastustoimessa saatetaan sammutuksen jälkeisessä raivaustyössä tehdä asbestipurkua ilman että sitä tiedostetaan.

Asbesti on kuitumineraalia, jota aikoinaan käytettiin yleisesti rakennusmateriaalina eristeissä, maaleissa, liimoissa ja useissa muissa rakennusmateriaaleissa. Aineella on hyvät palonkesto-ominaisuudet.

Terveydelle asbesti on erittäin vaarallista. Sen käyttö rakennusaineena kiellettiin kokonaan 1994.

Työterveyslaitos ja Pelastusopisto ovat käynnistäneet hankkeen, jossa ensimmäistä kertaa selvitetään asbestihaittojen ehkäisyä pelastustoimessa.

Työsuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa selvitetään, kuinka asbesti tarttuu palomiehen sammutusasuun tai muuhun työasuun.

Lisäksi etsitään keinoja käsitellä asbestisia asuja sammutustyön ja jälkiraivauksen jälkeen.

Hankkeen kokeet sammutusasuilla aloitetaan vuoden vaihteen jälkeen. Tutkijat altistavat kaikkiaan nelisenkymmentä asua asbestille.

– Kankaasta mitataan, kuinka asbestikuidut siihen tarrautuvat. Tämän jälkeen pesukokeissa tutkitaan, kuinka puhtaaksi asut saadaan ja miten puhdistustulokseen vaikuttavat pesulämpötila, pesuaine ja koneen täyttömäärä, tutkija Marko Hassinen Pelastusopistolta kertoo.

– Jos asuun pesun jälkeen jää asbestikuituja, ne voivat asun kuivumisen jälkeen irrota ja kulkeutua keuhkoihin. Jos näin käy, meillä on käsissä vahva varustehuolto-ongelma, Hassinen sanoo.

Palomiehille asbesti on hankala aine, sillä sitä ei pysty aistinvaraisesti tai muuten tavanomaisiin keinoin havainnoimaan.

– Ei ole mitään pikatestiä, mikä kertoisi, onko rakenteissa asbestia vai ei, Hassinen huomauttaa.

– Pelastustyössä asbestirakenteet ovat ongelma, koska sammutustyö ja raivaustyö joudutaan joka tapauksessa tekemään – jälkikäteen voidaan sitten miettiä, olikohan kohteessa asbestia ja mitä pitäisi asujen pesun suhteen tehdä.

Asbestikuidut varastoituvat keuhkoihin pysyvästi ja aiheuttavat moni sairauksia, kuten syöpää. Oireita tulee usein vasta kymmenien vuosien päästä – siksi asbestin ja sairastumisen yhteyttä voi olla vaikea osoittaa.

– Isokaan altistuminen ei aiheuta mitään akuuttia reaktiota. Altistuminen on kuitenkin peruuttamatonta. Kerran kehoon päästyään asbesti ei poistu koskaan. Kyse on siis varsin epämiellyttävästä aineesta.

Tutkimuksen tuloksia on odotettavissa ensi keväänä. Tutkimusraporttiin tulee sisältymään ohjeita siitä, kuinka asbestille altistuneita asuja tulisi pelastuslaitoksissa käsitellä.

 

Kuva: Istock.com/baytunc

Lue lisää aiheesta