Raumalla ensihoitajana työskentelevä Markus Sirkiä on saanut tänä kesänä nauttia merellisestä tunnelmasta, kun hän sivutyönä lähti laivan sairaanhoitajaksi.
Ajatus laivalla työskentelystä heräsi Markus Sirkiällä ensimmäisen kerran noin puolitoista vuotta sitten, mutta vasta keväällä 2024 hän otti konkreettiset askeleet kohti uusia haasteita.
Laivan sairaanhoitajaksi otetaan mieluusti ensihoitajia, sillä heillä on vahva akuuttihoidon osaaminen. Sirkiä on työskennellyt ensihoitajana vuodesta 2013, ja hän tekee töitä myös vaativan hoitotason yksikössä. Ennen kuin Sirkiä pääsi töihin laivalle, oli edessä useita turvallisuuskoulutuksia sekä merimieslääkärin laaja terveystarkastus.
– Lisäksi minut perehdytettiin työhön hyvin. Laivalla perehdytyksessä käydään paljon hallinnollisia asioita sekä tietojärjestelmiä ja toimintatapoja.
Sairaanhoitaja on laivalla ainoa terveydenhuollon ammattilainen
Laivalla työtahti on vaihteleva. Töitä tehdään ennen kaikkea laivan miehistöä varten, sillä heillä on 7–10 päivän työputkia, joiden aikana ei ole mahdollisuutta käydä mantereella lääkärissä tai edes apteekissa. Matkustajilta laivalla hoidetaan vain akuutit vaivat, mutta henkilökuntaa palvellaan laajasti.
– Akuuttien tehtävien lisäksi pidin esimerkiksi työterveysvastaanottoa. Useimmiten vastaanotolle tultiin flunssan tai vatsataudin vuoksi.
Sirkiän työvuorot kestivät virallisesti 10,5 tuntia, mutta toisinaan hälytyksiä tulee myös työajan ulkopuolella. Töihin on silloin palattava, sillä sairaanhoitaja on laivan ainoa terveydenhuollon ammattilainen.
– Onneksi laivan vartijat ovat hyviä suodattimia. Jokaisen pikkuhaavan vuoksi ei lähetetä matkustajia sairaanhoitajan luokse.
Vaikeimpia ovat Sirkiän mukaan todelliset hätätilanteet, kuten yhteen hänen työvuoroistaan osunut elvytys. Silloin korostuu se, että laivassa ei ole muita terveydenhuollon ammattilaisia. Laivalla on kuitenkin vahva turvallisuusajattelu ja ensiapuun koulutettu ryhmä.
– Sairaanhoitaja tekee hoidolliset päätökset yksin, ja samalla pitää tehdä vaativia hoitotoimenpiteitä. Ambulanssissa turvana on aina toinen terveydenhuollon ammattilainen.
Miehistöhenki kannattelee
Sirkiä aikoo jatkaa laivalla työskentelyä keikkaluonteisesti. Työympäristö on aivan erilainen kuin ensihoitajalla tyypillisesti, mutta loistava työilmapiiri ja kokonaisvaltainen perehdytys auttoivat solahtamaan tehtävään.
– Miehistöhenki oli työn parasta antia. Minut otettiin todella hyvin vastaan, ja sain heti alkuun kattavat ohjeet työhön valmistautumisesta. Kaikki oli otettu huomioon.
Laivalla työskentelevän arki on kovin erilaista kuin mantereella. Sirkiän pisin työputki on tähän mennessä ollut 11 päivää.
– Laivalla joko työskennellään tai levätään. Päivästä pääsee palautumaan hyvin laivan kuntosalilla ja saunaosastolla.
Teksti: Maarit Krok
Kuvat: Markus Sirkiä