Vuosikausia henkilöstöä vaivanneet sisäilmaongelmat on nyt selätetty. Uudessa kiinteistössä on erotettu likainen ja puhdas puoli.

Keski-Suomen pelastuslaitos on lokakuun alussa ottanut käyttöön uuden, nykyaikaiset vaatimukset täyttävän paloasemakiinteistön Äänekosken keskustassa. Pelastuksen ja ensihoidon työvuorot ovat työskennelleet asemalla jo parin viikon ajan, ja viime päivinä talossa on vielä tehty viimeisiä laiteasennuksia huoltotiloihin.

Äänekosken kaupungin rakennuttama ja omistama paloasema korvasi vanhan, liki 30-vuotiaan aseman, joka kärsi pitkään sisäilmaongelmista. Keski-Suomen pelastuslaitoksen työsuojeluvaltuutettu Marko Lehtosen mukaan pitkittynyt tilanne kuormitti sekä pelastuksen että ensihoidon henkilöstöä.

– Ensimmäinen henkilöstökysely sisäilmasta tehtiin noin 15 vuotta sitten. Tämän jälkeen selvityksiä ja mittauksia uusittiin vielä ainakin kolmeen otteeseen. Viimeisimmät terveyskyselyt viitisen vuotta sitten osoittivat henkilöstön kokemien oireiden entisestään pahentuneen, kertoo Lehtonen.

– Prosessi on ollut pitkä ja nyt oli viimeisiä hetkiä saada ratkaisu.

Uusi asema on suunniteltu Puhdas paloasema -periaatteen mukaisesti. Tilannepaikalta tulleet likaiset ajoneuvot, kalusto, varusteet ja asut erotetaan kiinteistön puhtaista tiloista.

– Esimerkiksi palomiesten paineilmalaitteille suoritetaan ensin karkea pesu likaisella puolella, jonka jälkeen laitehuolto tehdään puolipuhtaassa ympäristössä. Vasta tämän jälkeen laitteet siirretään puhtaalle puolelle kalustohalliin ja paloautoihin.

Ympäristöt on koodattu eri väreillä: likaiset tilan lattiat on maalattu punaiseksi, puolipuhtaat siniseksi ja puhtaat tilat harmaaksi.

– Väri-idea tuli esille, kun suunnittelijan kanssa keskusteltiin uuden aseman tiloista. Henkilöstö näkee nyt heti, mikä rakennuksessa on likaista ja puhdasta puolta.

Puhdas paloasema -ajattelua Äänekoskella täydentää otsonointikaappi, joka on ensimmäinen Keski-Suomen pelastuslaitoksella. Sillä voidaan pesun jälkeen viimeistellä savun, noen ja lian poistaminen varusteista ja asuista.

 

Lue lisää aiheesta