Sairaanhoitopiirit, pelastuslaitokset ja ensihoitoyritykset pyrkivät parhaansa mukaan suojaamaan ensihoidon työntekijöitä koronaviruksen tartunnoilta, etteivät auttajat itse sairastuisi. Ensihoidon henkilöstö on tartuntariskin eturintamassa.

Kysyimme kolmelta ensihoitajalta tunnelmia poikkeustilan toisella viikolla.

 

Roosa Latvakoski, ensihoitaja (perustaso)
Lapin sairaanhoitopiiri

Miten koronavirus näkyy työssäsi ensihoitajana?

– Ensihoidon tehtävämäärät ovat vähentyneet. Ehkä se johtuu siitä, että ihmiset liikkuvat vähemmän, sosiaalisia kontakteja pyritään välttämään ja siten myös ambulanssia tarvitaan harvemmin. On hiljaista, mutta tilannehan saattaa tietysti vielä muuttua.

– Hätäkeskus kysyy soittajilta koronaviruksen oireista THL:n ohjeen mukaisesti. Tämän perusteella meille tulee viestiin tieto koronaepäilystä. Soitamme kohteeseen ja kysymme lisätiedot. Jos potilaalla on kuumetta ja hengitystieoireita, puemme suojavarusteet kohteeseen mentäessä. Omalle kohdalleni ei vielä ole tullut tehtävää, jossa olisi tarvinnut suojautua koronavirukselta.

Huolestuttaako koronavirus sinua terveytesi ja työkykysi kannalta?

– Ei oikeastaan. Olen perusterve ja minulla on hyvä fyysinen kunto.

Miten huolehdit omasta työssä jaksamisestasi?

– Olen treenannut crossfit-salilla kolmesta viiteen kertaan viikossa, mutta nyt sali on mennyt kiinni. Meillä oli kuitenkin mahdollisuus hakea lainaan välineitä, kuten tankoja ja levypainoja, joten fyysisen harjoittelu jatkuu kotona.

– Lapissa on oikein ihanat lumiset maisemat ja hyvät ulkoilusäät, joten pääsemme ulkoilemaan, kelkkailemaan ja pilkkimään.

 

Maiju Halonen, ensihoitaja (hoitotaso)
Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Miten koronavirus näkyy työssäsi ensihoitajana?

– Joka tehtävälle puen suojavarusteet, tehtävästä riippuen joko osan tai kaikki suojaimet. Käytössä on kirurgiset maskit, lasit, käsineet ja suojapuvut. Autoja ja pintoja pestään useammin, samoin asemalla tehdään desinfiointeja.

– Suojaimet puetaan kaikille tehtäville, vaikka tiedossa ei olisi korona-altistumista. Itse ajattelen niin, että mieluummin puen suojavarusteet liian herkästi kuin jättäisin suojautumatta. Emme voi tietää, kenellä korona on ja kenellä ei. Oireetonkin voi olla kantaja. Koen hyväksi sen, että on tarkat ohjeet.

Huolestuttaako koronavirus sinua terveytesi ja työkykysi kannalta?

– Mietityttää ja tietyllä tavalla huolestuttaa, mutta ei minulla mitään pelkoa ole. Olen kiinnittänyt erityistä huomiota ohjeisiin työpaikalla ja vapaa-aikana vältän ylimääräistä liikkumista. Ainakin tiedän, että olen parhaani mukaan noudattanut ohjeita ja jos koronavirus siitä huolimatta tulee, niin sitten se tulee.

Miten huolehdit omasta työssä jaksamisestasi?

– Työvuoron jälkeen pidän seuraavan päivän lepopäivänä, johon en suunnittele mitään ylimääräistä. Korkeintaan käyn koirien kanssa kävelyllä. Huolehdin riittävistä yöunista ja kiinnitän huomiota monipuoliseen ruokailuun. Työn jälkeisessä rentoutumisessa minulle tärkeitä ovat luonto, liikunta, eläimet ja hyvät ihmissuhteet.

 

Sari Arposalo, ensihoitaja (hoitotaso)
Kymsote Ensihoito

Miten koronavirus näkyy työssäsi ensihoitajana?

– Työhön liittyen tulee kaiken aikaa lisää ohjeita. Sähköpostia on seurattava, jotta pysyy ajan tasalla. Työvuorossa pidämme Skype-palavereita, joissa ohjeistuksia käydään läpi.

– Jokaisella tehtävällä arvioidaan suojainten tarve. Soitamme kohteeseen etukäteen ja jos saamme tiedon hengitystieoireista ja kuumeesta, puemme suojaimet ylle. Kohteeseen menoa olemme muuttaneet niin, että työparista ensin toinen menee potilaan luokse ja toinen jää huutoetäisyyden päähän, esimerkiksi ulko-oven kynnykselle. Näin toimiessa täytyy tietenkin huomioida työturvallisuusnäkökulmat.

– Olen ollut ensihoitotehtävillä, joissa potilaalla on koronavirusepäily. Tehtävissä olen työparin kanssa etukäteen suunnitellut potilaan luokse menemisen ja suojainten käytön. Olemme toimineet rauhallisesti ja harkiten ohjeistuksen mukaan.

Huolestuttaako koronavirus sinua terveytesi ja työkykysi kannalta?

– Kyllä se tietysti huolestuttaa. Voin sairastua työssäni ja tuoda taudin kotiin perheelleni.

Miten huolehdit omasta työssä jaksamisestasi?

– Normaalia vapaa-ajan viettoa perheen kesken, mitä nyt tässä tilanteessa pystymme tekemään. Työkavereiden kesken tarjoamme toisillemme vertaistukea ja vaihdamme kokemuksia työvuoroissa ja puhelimitse. Tsemppaamme toisiamme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

 

 

Yläkuvassa ambulanssin varustuksen tarkastus käynnissä Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella.
Kuva: Mikko Vähäniitty.

Lue lisää aiheesta