Kansainvälisiin pelastustoimiin varattuja resursseja halutaan hyödyntää myös Suomessa.
Kriisihallintakeskus CMC ja Pohjois-Savon pelastuslaitos selvittävät, millä mallilla mahdollistettaisiin Finn Rescue Teamin (FRT) kansainvälisen pelastustoiminnan modulien ja varusteiden käyttäminen kotimaassa, esimerkiksi Kainuun sähkökatkosten kaltaisissa poikkeustilanteissa.
Pitkään FRT:ssä mukana ollut HUSAR-joukkueenjohtaja Marko Rostedt pitää hyvänä, että järjestely luodaan.
– Nyt mennään oikeaan suuntaan. Ei ole järkeä, että valtio kouluttaa rauniopelastuksen erikoisosaajia ja heidän osaamista ei osata hyödyntää kotimaassa. Osaaminen on tälläkin hetkellä pelastuslaitosten käytettävissä, mutta asiantuntijoiden hälyttämiseen ei ole luotu toimivaa järjestelmää, Rostedt toteaa.
Kotimaassa ei varmastikaan ole kysymys siitä, että hälytettäisiin raskasta pelastusmuodostelmaa, Rostedt täsmentää.
– Oleellista on saada onnettomuuspaikalle rauniopelastamisen asiantuntija ohjaamaan pelastushenkilöstöä esimerkiksi tukemaan rakenteita niin, että pelastaminen on turvallista.
FRT:n raskas rauniopelastamisen muodostelma HUSAR suoritti tammikuun lopulla Tanskassa onnistuneen INSARAG-arviointiharjoituksen. Suoritus tarvittiin, jotta Suomen muodostelmaa voidaan jatkossakin käyttää maailmalla tapahtuvien kriisien ja onnettomuuksien avustamisessa esimerkiksi EU:n tai YK:n tukena.
– Oli hieno katsoa sitä motivaation ja asenteen määrää, mikä porukalla oli, kiittelee Rostedt.
– Fiilis oli, että tänne tultiin näyttämään meidän osaaminen ja nyt laitetaan kaikki peliin. Yhdessä tekemisen henki oli käsin kosketeltava.
Lisää aiheesta Pelastusalan ammattilaisessa, joka ilmestyy 21. helmikuuta.