Vuorokausityö on useimmille pelastusalan ammattilaisille arkipäivää, mutta vain harvoilla on mahdollisuutta tai välttämättä edes haluakaan tehdä useiden vuorokausien työputkia. Ilmailulainsäädäntö mahdollistaa FinnHEMSin lääkärihelikoptereissa työskentelevien ensihoitajien joustavan työaikasuunnittelun ja jopa neljän vuorokauden yhtäjaksoisen työn.
Pääasiassa HEMS-ensihoitajien työvuorot ovat kuitenkin lyhyempiä. FinnHEMSin Vantaan-tukikohdassa työvuorot ovat 24 tunnin pituisia ja Seinäjoelta pohjoiseen pääasiassa 48 tunnin pituisia. Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla tehdään sekä 24 tunnin että 48 tunnin vuoroja.
– Kahden vuorokauden työaika toimii hyvin etenkin pitkän matkan takaa tulevilla. Meidän tukikohdassa pisin työmatka taitaa olla 350 kilometriä, kertoo Seinäjoella HEMS-ensihoitajana työskentelevä Matti Honkkila.
FinnHEMSillä ei ole viikkotyöaikaa, vaan työaika tasoitetaan kahden kuukauden aikana 336 tuntiin. Ilmailumääräykset rajoittavat kuukausittaisen työajan korkeintaan 192 tuntiin.
HEMS-ensihoitajien aktiivityöaika vaihtelee sen mukaan, kuinka pitkästä työvuorosta on kyse. Vuorokausityössä aktiivityöaika on korkeintaan 15 tuntia ja kahden vuorokauden työvuorossa 14 tuntia. Mikäli työvuoro kestäisi neljä vuorokautta, aktiivityöaikaa olisi enää 12 tuntia.
– On näkökulmakysymys, onko 48 tunnin työvuoro liian raskas. Itselleni se sopii hyvin, Honkkila sanoo.
Vantaan-tukikohdassa työskentelevä HEMS-ensihoitaja Valtteri Vainio pitää 24 tunnin työvuoroa sopivan pituisena.
– Tehtäviä on pääkaupunkiseudun tukikohdassa paljon, ja etenkin kesäaikaan aktiivityöaika voi olla tiukilla jo yhden vuorokauden työvuorossa.
Honkkilan kohdalla aktiivityöaika on ylittynyt kerran.
– Silloin järjestelmä ilmoitti, että edessä oli 40 minuutin pakkolepo. Se laskee aktiivityöajan ja lepoajat automaattisesti. Pitkiä lentokatkoja meillä ei kuitenkaan ole koskaan ollut, Honkkila kertoo.
Monipuoliset koulutukset tuovat vaihtelua HEMS-ensihoitajan työhön
Aktiivityöajan ylittymiseen ja poissaoloihin FinnHEMSillä ei ole varallaolojärjestelmää, vaan pienessä työyhteisössä on totuttu joustamaan yhdessä.
– Paikkaaja löytyy usein edeltävästä tai seuraavasta vuorosta, Vainio sanoo.
Työvuorojen osalta on helppo joustaa, kun työehtosopimuksen sallimia 96 tunnin vuoroja ei ole suunniteltu valmiiksi. Seinäjoella 48 tunnin vuoro voi siis muuttua esimerkiksi 72 tunnin vuoroksi – ja periaatteessa pidemmäksikin.
– Jos työvuoro olisi jo lähtökohtaisesti 96-tuntinen, joustovaraa ei enää olisi, Honkkila sanoo.
Erityisesti kesäaika on FinnHEMSissä kiireistä, kun lentokelit pääasiassa suosivat ja ihmiset liikkuvat.
HEMS-ensihoitajan työhön kuuluu paljon koulutuksia: keskimäärin reilun kuukauden työaika menee koulutuksiin. Kesällä koulutuksille aikaa ei ole, joten ne painottuvat erityisesti keväälle ja syksylle. Toisinaan koulutuksia on jopa useita viikossa; marraskuussa 2024 Vainiolla oli joka viikko kaksi koulutuspäivää.
– Koulutukset tuovat mukavaa vaihtelua työhön. Tämä on itselleni jopa mieluisampaa työtä kuin aiempi työni pelastuslaitoksella, Vainio sanoo.
Teksti: Maarit Krok
Kuva: iStock / Marko Hannula