Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella palomiehenä työskentelevä Jari Saario on nimetty Vuoden palomiesurheilijaksi 2018.
Nimitys julkistettiin 112-päivänä Espoon Sellossa järjestetyssä tapahtumassa. Suomen Palohenkilöstön Urheiluliitto SOPU valitsi vuoden palomiesurheilijan nyt kahdeksannetta kertaa.
Tittelin ja kiertopalkinnon Saario otti vastaan lämpimin ajatuksin. Sisäsoutu on ollut aina ”palomieslaji”, joten SM-voitoillaan Saario jatkaa alan urheiluperinnettä.
– Perinteisesti palokunnassa on kova kilpailu kaikesta urheiluun liittyvästä. Paloasemilla on aina soudettu ja myös kilpailtu tuloksista. Tällaisen tunnustuksen kun saa, niin tosi hyvälle tuntuu, sanoo Saario.
Valintaa tehtäessä huomiotiin Jari Saarion menestys viime vuoden sisäsoudun SM-kilpailujen 500 metrin lähdöissä. Maaliskuussa Imatralla käydyissä kisoissa Saario voitti ensin 40-vuotiaiden miesten sarjan uudella SE-ajalla 1.17,8. Tämän jälkeen Saario otti SM-kultaa myös avoimessa luokassa. Kolmas mestaruus tuli joukkuesoudussa.
Koko ikänsä urheilua eri muodoissa harrastanut Saario aloitti aiempaa määrätietoisemman soutuharjoittelun vasta vähän aikaa sitten ja tämä näkyy tuloksissa.
– Olen nyt pari vuotta keskittynyt täysillä soutuun. Soutu on aina tuntunut itselleni sopivalta lajilta, minulla on lajiin hyvät välitykset. Ajatkin ovat olleet hyviä ja olen niitä vertaillut muiden aikoihin. Lopulta tuli ajatus hoitaa myös tekniikkapuoli kuntoon ja kilpailla tavoitteellisemmin, Saario kertoo.
Saario sai avukseen kuopiolaisen soutaja Joel Naukkarisen, joka auttoi treeniohjelmien laatimisessa.
– Viikkoharjoituksissa hiottiin tekniikkapuolta, voimapuoli minulla onkin ollut aina hyvä.
Vuoden Palomiesurheilijan kiertopalkinnon Jari Saariolle luovuttivat (oikealta) pelastusjohtaja
Veli-Pekka Ihamäki sekä Suomen Palohenkilöstön Urheiluliitosta Juha Barck ja Ari Ketola.
Suurelle yleisölle Saario tuli tunnetuksi kahdesta viime vuonna toteuttamastaan soututempauksesta. Saario souti ensin Helsingistä Tallinnaan ja hieman myöhemmin saman matkan edestakaisin.
Aloittaessaan aktiivisemman harjoittelun otti Saario ohjelmaan myös ulkosoudun ja pitkät lenkit. Lauttasaaressa asuva Saario teki 4–6 tunnin harjoituksia, joiden aikana puhelin siirtyi Viron verkkoon.
– Mietin että kauankohan pitäisi vielä soutaa lisää, että olisin rannassa Tallinnassa. Sitten eräänä tyynenä aamuna tuumasin, että nyt mä menen. Sitten tuli mentyä.
Jo paluureissulla laivassa Saario pohti, että olisi pitänyt palata omalla veneellä. Lopullinen sytyke uuteen yritykseen tuli, kun radiotoimittaja lähetyksessään piikitteli, että kuka tahansa pystyy soutamaan Tallinnaan, mutta olisipa soutanut takaisin.
– Se oli vähän niin kuin sillä selvä – päätin että nyt mennään menopaluu.
Seuraava, entistä mittavampi tempaus Saariolla on edessä kesäkuussa: palomies soutaa kesälomallaan Kööpenhaminasta Helsinkiin.
– Tällä kertaa haluan todella testata omia rajojani. Ensin suunnittelin soutua Visbystä. Se tuntui järjettömältä matkalta. Ajattelin että no, kun lähden, niin soudan sitten Kööpenhamista.
Saario lähtee matkaan kesäkuun alkupuolella, jäädessään kesälomalle. Helsinkiin matkaa tulee yli tuhat kilometriä ja aikaa suoritukseen menee viikkoja.
– Olen laskenut, että kahdesta neljään viikkoa menee. Toivottavasti ei kauempaa, jotta pääsen takaisin töihin. Varsinaista aikatavoitetta minulla ei ole. Varmasti tulee päiviä, jolloin matka ei edisty tai joudun soutamaan takaisin päin.
Tällä kertaa Saariolla on upouusi puuvene, jossa on myös majoitustila. Vuorokaudessa tehokkaita soututunteja on 16, joista kaksi tuntia menee vesihuoltoon.
– Tavoite on, että en kävisi matkan aikana satamissa. En voi ottaa tarpeeksi juomavettä veneeseen, joten veneessä on vesipumppu. Jäiden lähdön jälkeen alan testata sekä venettä että välineistöä matkaa varten, Saario kertoo.
Jari Saarion tulevan Kööpenhamina – Helsinki -soudun vene on esillä Venemessuilla Helsingissä
sunnuntaihin 17. helmikuuta asti. Vene löytyy Helsingin ja Espoon kaupunkien sekä Metsähallituksen
yhteisosastolta, jonka teema on ”Meri kuuluu kaikille”.