Aikataulupaineet ajoivat osapuolet ratkaisuun pelastus- ja ensihoitohenkilöstön työajasta ja palkkauksesta. Keskustelu jatkuu työryhmässä ensi vuonna.
Henkilöstöjärjestöt ja työnantaja ovat päässeet sopimukseen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastus- ja ensihoitohenkilöstön työajasta ja kokonaispalkasta. Työaika säilyy 24 tunnin työaikamallissa, ja kokonaispalkan korvausprosentti on 43. Myös sairausloma-ajan palkka on tämän korvausprosentin piirissä.
Pelastuslaitokselle perustetaan henkilöstön ja työnantajan yhteinen työryhmä, jonka tehtävänä on edistää palkkakehitystä ja valmistella työaikaratkaisua pitemmällä aikavälillä.
Työajan ja palkkauksen paikallisneuvottelut alkoivat keväällä ja päättyivät erimielisinä lokakuussa. Marraskuussa neuvotteluja jatkettiin.
Länsi-Uudenmaan pelastushenkilöstön pääluottamusmies Petri Torkkel luonnehtii sopua laihaksi. Torkkelin arvion mukaan ratkaisu ei vastaa kummankaan osapuolen todellisia tarpeita.
– Kokonaispalkan prosentti ei kompensoi riittävästi ylimääräistä viikkotyöaikaa, Torkkel toteaa.
Työryhmässä osapuolilla on tilaisuus avoimempaan keskusteluyhteyteen, mikä jatkossa vähentää riskiä asioiden jumiutumisesta vastakkainasetteluun.
– Toivottavasti pelastuslaitoksella päästään nykyisestä jäykästä neuvottelujärjestelmästä joustavampaan toimintatapaan, jossa muutosten vaikutukset henkilöstöön voidaan huomioida hyvissä ajoin, ja myös työnantajalle jää aikaa arvioida esitysten talousvaikutuksia, Torkkel sanoo.
SPAL korostaa henkilöstön aitoa osallistamista työaikamuutosten valmisteluun. Yhteinen suunnittelu mahdollistaa henkilöstön näkökulmien huomioimisen ja edistää osapuolten välistä ymmärrystä yhteisistä tavoitteista. Työaikaan ja palkkaukseen liittyvillä muutoksilla on merkittävä vaikutus niin henkilöstön hyvinvointiin kuin työpaikan houkuttelevuuteenkin.
Teksti: Mikko Terävä
Arkistokuva: Juha-Pekka Laakso