Leuanvedon ME-yritystä voi seurata lauantaina suorana Ilta-Sanomien nettilähetyksenä.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella palomiehenä työskentelevä Joonas Mäkipelto on jälleen uuden leuanvetoennätyksen kimpussa.

Mäkipelto tavoittelee vastaotteen leuanvedon 30 minuutin maailmanennätystä Jyväskylässä järjestettävässä WaterXFest-tapahtumassa lauantaina 2. syyskuuta.

Tempausta voi seurata suorana nettilähetyksenä Ilta-Sanomien sivulta. Striimaus käynnistyy noin kello 13.40 ja aikataulun mukaan leuanveto alkaisi kello 14.30.

Linkki ISTV:n live-lähetykseen: http://www.is.fi/muutlajit/art-2000005347631.html

Ensimmäiset sata vetoa ratkaisevat

Mäkipelto sanoo valmistautumisen sujuneen hyvin, mutta se ei vielä kerro lauantain kunnosta mitään.

– Treenit ovat kulkeneet paremmin kuin koskaan ja se antaa itseluottamusta. Päivän kunto on kuitenkin aina arvoitus. Aamulla voi tuntua hyvältä tai huonolta, mutta ensimmäisen sadan leuan jälkeen saan vasta todellisen tuntuman siihen, mikä tulos tulee olemaan.

Vastaotteen puolen tunnin nykyinen maailmanennätys on britti Stephen Hylandin nimissä tehty 561 toistoa. Sen Mäkipelto on harjoituksissa ylittänyt.

– Olen tyytyväinen vain ja ainoastaan kuutosella alkavaan lukuun. Vaikka sitten tasan se kuusisataa, Mäkipelto tuumaa.

Ennätysyritykseen palomies lähtee rennon luottavaisena. Jyväskylään on tiedossa sään puolesta upea päivä, joten paikan päälle on odotettavissa runsaasti yleisöä. Mäkipelto sanoo saavansa paljon lisäpotkua yleisöstä.

– Työkavereilta on jo tullut paljon kannustusta. Olisi hienoa, jos muillakin pelastuslaitoksilla katsottaisiin huomenna livestriimiä ja kannustettaisiin!

Kokonaan eri laji

Mäkipellolla on hallussaan kolme vastaotteella tehtyä leuanvedon maailmanennätystä: 5050 leukaa 24 tunnissa (Lempäälän Ideapark helmikuussa 2016), 1010 leukaa yhdessä tunnissa (Keuruulla heinäkuussa 2016) ja 4040 leukaa 12 tunnissa (Helsingin Kampissa lokakuussa 2016). Ideaparkin ja Kampin tulokset ovat virallisia Guinnessin ennätyksiä.

– Puolen tunnin yritys on käytännössä ihan erilainen kuin pitkät suoritukset. Tämä vaatii toisenlaista lihaskuntoa ja aerobista kuntoa. Pitkissä suorituksissa syke on matalalla, lyhyessä yrityksessä koko ajan korkealla, Mäkipelto kertoo.

– Aerobisen kunnon osalta puolen tunnin vetoyritystä voisi verrata vaikka kymmenen kilometrin juoksuun.

Toinenkin ennätysyrittäjä

Mäkipellon lisäksi tapahtumassa nähdään toinenkin maailmanennätysyritys, kun tshekkiläinen Jan Kares tavoittelee 30 minuutin myötäotteella tehtyä ennätystä. Nykyinen ME on 552 toistoa.

– Kumpikin voi saada itselleen ennätyksen, mutta tietysti lähden tavoittelemaan myös Karesin päihittämistä.

Luvassa on siis myös tulista Suomi–Tshekki-maaotteluhenkeä.

– Kares on maailmanluokan seinäkiipeilijä, todella nöyrä ja mukava kaveri. Urheillut koko elämänsä ja tekee sitä myös työkseen, Mäkipelto kuvailee vastustajaansa.

Vuoden Palomiesurheilija

Helmikuussa Suomen Palohenkilöstön Urheiluliitto SOPU nimesi Mäkipellon Vuoden palomiesurheilijaksi 2016 eli Alpo Kinnusen muistopalkinnon saajaksi.

Leuanvetotempausten huimien tulosten lisäksi SOPUn mukaan valintaan vaikutti se, että Mäkipelto on yrityksillään saanut runsaasti myönteistä mediajulkisuutta palomiesurheilulle ja pelastusalalle.


Palomiesliitto on mukana tukemassa Mäkipellon ME-yritystä.

Kuva: Vuoden Palomiesurheilijan 2016 kiertopalkinto luovutettiin Joonas Mäkipellolle 112-numeropäivän tapahtumassa Espoon Sellossa. Tunnustusta vastaanottamassa oli myös valmentaja Jari Saario. (Kuva Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.)

 Lähteet: Joonas Mäkipelto, Ilta-Sanomat, Pelastusalan ammattilainen.

Lue lisää aiheesta