Onko tavoitteenasi pudottaa painoa? Raitistua? Muuttaa elämäntapojasi terveellisimmiksi?

Monesti elämäntapamuutokset aloitetaan rytinällä, mutta motivaatio ja into loppuvat jo ensimmäisen kuukauden aikana. Näillä seitsemällä vinkillä pääset parempaan tulokseen elämäntapojesi muuttamisessa.

1. Tiedosta tavoitteesi

Selkeät tavoitteet ja tietoisuus siitä, mitä saavutat muutoksella auttavat ylläpitämään motivaatiota. Pohdi miksi haluat tehdä elämäntapamuutoksen ja mitä arvoja muutos palvelee.

2. Tee selkeä suunnitelma

Kirkasta yleinen tavoite tai muutostoive konkreettiseksi ja selkeäksi suunnitelmaksi. Hyvä suunnitelma ohjaa onnistumiseen. Kirjaa ylös mitä teet, milloin ja missä. Esimerkiksi käyn joka maanantai töiden jälkeen puolen tunnin kävelyllä lähimetsässä.

3. Seuraa edistymistäsi

Toteutuneiden tekojen viikkoseuranta auttaa pysymään tavoitteessa. On palkitsevaa huomata, kun viikkoseurannan sivut täyttyvät ja konkreettisesti näkee, että muutosta arjessa on tapahtunut.

4. Etene pienin askelin

Onnistuminen ruokkii onnistumista. Liian innolla ja vauhdilla aloitetut muutosponnistelut voivat laskea motivaatiota, kun taas onnistumiset ja saavutettavissa olevat tavoitteet lisäävät motivaatiota. Kun olet asettanut realistiset pitkän tähtäimen tavoitteet, paloittele ne ensin helpommin saavutettaviin pienempiin tavoitteisiin.

5. Hae vertaistukea

Vertaistuki auttaa onnistumaan! Tavoitteet saavutetaan usein tehokkaammin ryhmänä, sillä sosiaalinen ympäristö ja porukka auttavat onnistumaan. Muutokseen liittyvät haasteet ja ikävät tunteet muuttuvat kevyemmäksi, kun voi vaihtaa ajatuksia kavereiden kanssa.

6. Ole joustava

Pysyvän elämäntapamuutoksen edellytys on, että omia tavoitteita ja toimintaa pystyy muokkaamaan joustavasti. Jos joku tapa ei toimi, muuta suunnitelmaa. Jos tehty toimintasuunnitelma ei aina toteudu arjen kiireen keskellä, älä heitä hanskoja tiskiin vaan jatka siitä mihin jäit.

7. Tee suunnitelma vaikeiden hetkien varalle

Ennakoi karikot ja mieti etukäteen millaisissa hetkissä muutoksen toteuttaminen hankaloituu ja miten voisit niistä selvitä. Näin mieli ei mene hankalassa paikassa automaattiohjaukselle ja palaa vanhoihin tapoihin. Esimerkiksi jos töiden jälkeen on vaikea lähteä kotoa treenaamaan, niin pakkaa treenikamat jo aamulla mukaan ja lähde liikkumaan suoraan töistä.

 

Ellei elämäntapamuutos onnistu näidenkään vinkkien avulla kannattaa hakea uutta potkua elämätaparemonttiin Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT ry:n Pysyvään muutokseen -kurssilta. Kurssi on tarkoitettu kaikille työikäisille, jotka kaipaavat tukea omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja terveyttä edistävien elintapojen omaksumiseen.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL avustaa jäseniään maksamalla 50 euroa PHT ry:n kurssien omavastuuosuuden kokonaiskustannuksista. Aikuisen omavastuuosuus kursseilla on 25 euroa vuorokausi, sisältäen majoituksen, ruoat ja ohjelman.

 

Lähde: The compendium of self-enactable techniques to change and self-manage motivation and behaviour v.1.0. Nature Human Behaviour (2020)

Lue lisää aiheesta