Palomiesten sairaudet ja paloasemien sisäilmaongelmat nousivat Oulu-Koillismaalla julkisuuteen SPALin liittokokouksen yhteydessä marraskuun lopulla. Kokouksen jälkeen Oulun Palomiesyhdistys täsmensi asiaa alueen kuntiin lähetetyssä tiedotteessa.

Palomiesten syöpä- ja astmatapaukset ovat haasteellinen kokonaisuus ja niiden käsittely voi johtaa vääriin tulkintoihin ja johtopäätöksiin. Oulun Palomiesyhdistys haluaa korostaa paloasemakiinteistöt omistavien keskuskuntien tärkeää roolia sisäilmaongelmien ratkaisussa.

Palomies altistuu työtehtävissään ja paloaseman huoltotehtävissä syöpää ja muita sairauksia aiheuttaville altisteille. Työterveyslaitoksen tutkimushankkeen mukaan palomiehet altistuvat syöpävaarallisille aineille jopa kymmeniä kertoja enemmän kuin mitä muut työntekijät keskimäärin.

Suojautumiseen ja toimintamalleihin on kiinnitetty viime vuosina laajasti huomiota. Oulun-Koillismaan pelastuslaitoksen Puhdas paloasema, terve palomies -toimintamalli pohjautuu tutkittuun tietoon ja ohjaa toimintaa tehtävissä ja paloasemilla. Tavoitteena on minimoida altistusten määrä.


Emme väitä, että sisäilmaongelmat johtavat aina syöpäsairauksiin,

mutta pelkäämme että niillä on yhteys.

Palomiesyhdistyksessä pelätään, että huonolla sisäilmalla, astmalla ja syövällä on suurempi keskinäinen lääketieteellinen yhteys kuin mitä tämän hetkinen tutkimustieto vahvistaa.

Yhä useammalla palomiehellä on yhdistyksen havaintojen mukaan todettu astma. Vielä kymmenen vuotta sitten kukaan laitoksen palomiehistä ei sairastanut astmaa. Työterveyslaitoksen mukaan huonolla sisäilmalla ja astmalla on todettu yhteys.

Oulu-Koillismaalla menetetään vuosittain keskimäärin yksi palomies syöpäsairauksiin. Viime vuonna syöpä todettiin kolmella palomiehellä, näistä kaksi oli alle 40-vuotiaita.

– Emme väitä, että sisäilmaongelmat johtavat aina syöpäsairauksiin, mutta pelkäämme että niillä on yhteys, yhdistyksestä todetaan.

– Ymmärrämme työssämme kohtaamamme riskit ja olemme niiltä kyenneet varsin hyvin tehtävillä suojautumaan, kiitos siitä pelastuslaitokselle. Sisäilmaongelmista kärsiviltä paloasemilta emme kykene suojautumaan.


On äärimmäisen huolestuttavaa, että sisäilmaongelmien tunnistamisen

ja korjaamisen toimintamallit ovat niin hitaita.

Yhdistys esittää, että paloasemarakennuksia omistavat keskuskunnat tarkistaisivat omia toimintamallejaan kriittisesti:

– On äärimmäisen huolestuttavaa, että sisäilmaongelmien tunnistamisen ja korjaamisen toimintamallit ovat niin hitaita, sanoo Oulun Palomiesyhdistyksen puheenjohtaja ja  pelastuslaitoksen varatyösuojeluvaltuutettu Pasi Mänty.

– Sisäilmaongelmat, palomiesten syövät ja astmat tulee ottaa vakavasti ja ymmärtää niiden mahdollinen yhteys. Tarvitsemme laajaa yhteistyötä, ymmärrystä ja aitoa halua mahdollistaa terveellinen ja turvallinen työympäristö.

Työnantajalla on lakisääteinen vastuu ja velvollisuus huolehtia siitä, että työpaikat ovat turvallisia ja terveellisiä. Pelastuslaitos on vuokralainen keskuskunnalle, joka kuitenkin toimii omalta osaltaan työnantajan roolissa johtokunnassa.


Hoidetaan yhdessä paloasemien työntekijöille
hyvät olosuhteet huolehtia perustehtävistään.

Suunnittelupöydillä olleet uudet asemahankkeet tulee toteuttaa ripeästi. Oulun Raksilan paloasemalla sisäilmaongelma on ollut päällä lähes 20 vuotta.

Uutta rakennettaessa ei pidä unohtaa vanhoja asemia, joista osa kaipaa kipeästi remonttia sisäilman ja toiminnallisten ongelmien takia. Tilojen terveysriskit tulee arvioida luotettavasti.

Tiedonvaihdon pelastuslaitoksen, henkilöstön, työsuojeluorganisaation ja kuntien välillä tulee tapahtua sujuvasti, avoimesti ja ilman pitkiä viiveitä.

Hyvin jalkautettua Puhdas paloasema, terve palomies -toimintatapaa tulee edelleen jatkaa ja kehittää.

Turvallisilla ja terveellisillä rakennuksilla on suora vaikutus pelastustehtävien suoritukseen ja laatuun.

– Hoidetaan yhdessä paloasemien työntekijöille hyvät olosuhteet huolehtia perustehtävistään. Se on kansalaisten ja meidän kaikkien etu, Palomiesyhdistys muistuttaa.

 

Kuva: Istock.com/ToprakBeyBetmen

Lue lisää aiheesta