Kansainvälisen tutkijaryhmän päätöksen taustalla ovat kymmenet tehdyt tutkimukset. Myös Suomessa on selvitetty palomiesten altistumista sairauksia aiheuttaville aineille.

Kansainvälinen syöväntutkimusjärjestö IARC on nostanut palomiehen työn syöpävaarallisuuden korkeimpaan 1. luokkaan. Aikaisempi luokitus oli mahdollisesti syöpävaarallinen 2B-luokka.

Päätös tehtiin 25 tutkijan kokouksessa Lyonissa Ranskassa kesäkuussa. Tutkijat perustavat päätöksensä yhteensä 71 tutkimukseen, raporttiin ja analyysiin.

Edellisen luokituksen IARC teki vuonna 2007, jolloin jo keskusteltiin palomiehen työn vakavista terveysvaikutuksista. Suomessa asiaa pitkään seurannut Pelastusopiston erikoistutkija Juha Laitinen ei siksi ole yllättynyt IARC:n uudesta ilmoituksesta.

— Lisätietoa palomiesten sairauksista on kerätty 15 vuoden ajan ja nyt tutkijat katsovat, että näyttö on riittävä. Palomiehen työn altisteet aiheuttavat syöpiä.

— Aiempaa matalampaa luokitusta on kansainvälisesti arvosteltu, sillä jo pitkään on ollut tutkimusnäyttöä palomiehen ammatin ja sairauksien välisestä yhteydestä. Työympäristössä esiintyy vahvoja karsinogeenejä, kuten bentseeniä.

Järjestön luokituksia arvostetaan

Riittävä näyttö eri syöpätyypeistä koskee mesoteliomaa eli keuhkopussin kasvaimia sekä virtsarakon syöpää. Viisi muuta syöpätyyppiä, muun muassa paksusuoli- ja eturauhassyöpä, jäivät edelleen alemmalle luokitukselle.

Syöväntutkimusjärjestö IARC:n luokituksilla on painoarvoa, ja sen tarkkaan harkintaan perustuviin arvioihin nojataan muun muassa Euroopan Unionin päätöksenteossa. Erikoistutkija Laitinen odottaa, että uuden luokituksen seurauksena palomiesten terveyden puolesta tehdään työtä entistä voimallisemmin.

— Altistumisen vähentämiseksi tarvitsemme kaikkien alalla toimivien panosta, Laitinen sanoo.

Sairauksien ehkäisyn kannalta oleellista on palomiesten terveysseuranta, jotta altistumisen aiheuttamiin muutoksiin päästään ajoissa kiinni.

Suomessa pelastustoimen työnantajilla on velvollisuus ilmoittaa Työterveyslaitoksen ylläpitämään ASA-rekisteriin pelastuslaitosten työntekijät, jotka ammatissaan altistuvat syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille.

IARC:n päätöksessä on Laitisen mukaan merkittävää myös se, että järjestö listaa terveysseurattaviksi ryhmiksi vakinaisten pelastusalan ammattilaisten (full-time) lisäksi myös osa-aikaiset palomiehet (part-time) ja vapaaehtoishenkilöstön (volunteer).

Suomessa Pelastusopisto ja Työterveyslaitos ovat tehneet useita palomiehen altistumiseen liittyviä tutkimuksia ja julkaisseet suosituksia suojautumisesta työtehtävillä ja paloasemilla. Tutkimukset käynnistyivät Pelastusopiston savusukellusopettajien työn tutkimuksella 2000-luvun alkupuolella. Laaja palomiesten kokonaisaltistumista käsitellyt hanke toteutettiin 2014–2016. Viimeksi Pelastusopisto on tutkinut metsäpalon sammuttajien työmenetelmiä ja suojaimia 2019-2021.

Lue lisää aiheesta