Pelastusopistolla käynnistyy tänään ensimmäinen täydentävien sammutusmenetelmien kurssi.
Tiistaista torstaihin kestävällä kurssilla perehdytään perinteisiä letkuselvityksiä kevyempiin sammutusmenetelmiin. Teorialuentojen ja demonstraatioiden lisäksi kurssilaiset suorittavat harjoituksia Pelastusopiston harjoitusalueella.
Koulutuksessa opetellaan käsisammuttimen, letkukelalaitteen, reppusammuttimen sekä heittosammuttimen käyttöä. Painotus on oikean sammutusmenetelmän valinnassa sekä työturvallisuuden huomioimisessa.
Mielenkiinto täydentäviä sammutusmenetelmiä kohtaan on noussut viime vuosien aikana. Pelastusopisto toteutti 2015 – 2016 Palosuojelurahaston tuella hankkeen, jossa tutkittiin perinteisiä pelastusyksikön ensitoimenpiteitä täydentäviä sammutusmenetelmiä.
Hankkeen tuloksia jalkautettiin viime vuonna kuuden paikkakunnan koulutuskiertueella. Lisäksi Keski-Uudenmaan pelastuslaitos toteutti syksyllä omien palomiestensä pilottikurssin Pelastusopistolla.
– Kiinnostus täydentäviä sammutusmenetelmiä kohtaan on ollut suurta. Osa palomiehistä muistaa käsisammuttimien käytön 80-luvulta. Myöhemmin tuli pienpisarasammutustekniikka ja sisältä sammuttaminen, jolloin kevyemmät ja letkuselvityksiin verrattuna nopeammat menetelmät jäivät pääosin unholaan, yliopettaja Ismo Huttu Pelastusopistolta kertoo.
Tutkimushankkeen ja pilottikurssin järjestelyihin osallistunut palomestari Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta toteaa, että tekninen kehitys on mennyt eteenpäin.
– Vaahtosammuttimet eli nestesammuttimet ovat muuttuneet oleellisesti viimeisen viiden vuoden aikana. Täyttöpaineet ovat melkein kaksinkertaistuneet, tehot ovat lähes jauhesammuttimen rinnalla. Se vanha ajatus, että käsisammuttimet olisivat vain maallikoille ja täysin ammattikäyttöön kelpaamattomia, ei pidä paikkaansa, Latvala kertoo.
Työturvallisuuden kannalta on myös oleellista tietää, millaisissa paloissa käsisammuttimen ominaisuudet riittävät.
– Hankkeen yhteydessä tehtiin yli 71 sammutustestiä ja 54 polttoa. Kokeissa haettiin myös ääripäitä. Kurssilla kerrotaan kokeiden tuloksista ja korostetaan harkintaa sopivan sammutusmenetelmän valinnassa, Huttu kertoo.
Toinen kurssi täydentävistä sammutusmenetelmistä järjestetään Pelastusopistolla lokakuussa. Uusiakin kursseja järjestetään, jos kiinnostusta riittää.
Kuva: Pelastusopiston tutkimushankkeessa testattiin muun muassa jauhe-, vaahto-, reppu- ja korkeapainesammutinta. Kuva on sammutuskokeen videotallenteelta. (Kuva: Pelastusopisto)