Suomessa on ollut poikkeuksellisen kylmä pakkasjakso, mikä vaikuttaa myös pelastuslaitosten toimintaan. Pakkaset ovat saaneet aikaan vahingontorjuntatehtäviä, kun kiinteistöjen vesiputket ovat hajonneet. Lisäksi osa paloilmoitinlaitteista on aiheuttanut turhia hälytyksiä kylmyyden vuoksi.

Vaikka kovia pakkasia tulipalopakkasiksikin nimitetään, ei rakennuspalojen määrä ole ainakaan Lapin pelastuslaitoksella lisääntynyt.

– Rakennuspaloja on ollut muutamia, mutta ei tietoa, ovatko ne johtuneet lämmityksestä. Ihmiset ovat ehkä oppineet lämmittämään turvallisemmin sen jälkeen, kun sähkön hinta reilu vuosi sitten nousi korkealle, Lapin pelastuslaitoksen palomestari Ville Rankinen sanoo.

Kylmyys koettelee henkilöstöä

Lapin pelastusjohtaja Markus Aarto on toistuvasti nostanut esiin pelastuslaitoksen virkapukuohjeistuksen ja toivonut, että alalle saisi kunnolliset talvivaatteet.

– Virkapukuohjeistuksessa ei ole samalla tavalla soveltuvia talvivarusteita kuin esimerkiksi poliisilla tai rajavartijoilla, Rankinen myöntää.

Rankinen itse pitää huolta siitä, että talvikeleissä on aina riittävästi vaatetta: virkapuvun alla merinovillaa ja fleeceä. Kerrastot tosin ovat omia, sillä Rankisen mukaan virkapukuja toimittavan yrityksen valikoimassa on lähinnä urheilukerrastoja sekä teknisiä alusasuja, jotka eivät lämmitä pakkasella tarpeeksi.

Sammutustehtäville tuleekin varata riittävästi lämmintä vaihtovarustetta mukaan.

– Varusteet – etenkin hanskat – kastuvat ja jäätyvät, kun veden kanssa työskennellään, Rankinen sanoo.

”Varusteet – etenkin hanskat – kastuvat ja jäätyvät, kun veden kanssa työskennellään.”

Rankinenkin toivoisi, että maastopelastustehtävillä olisi käytettävissä virkavaatteet, joita voisi käyttää myös 30 asteen pakkasilla, varusteet olisivat yhdenmukaiset ja pelastusviranomainen olisi tunnistettavissa.

Isoin epäkohta talvivarustuksessa on Rankisen mielestä varusteiden toiminnallisuus suhteessa pelastustoimen tehtäviin. Varusteita ei ole suunniteltu nimenomaan pelastustoimen tehtäviä ja olosuhteita ajatellen: esimerkiksi hanskat joutuu ottamaan pois, kun talvitakin taskuja avaa.

Myös kalusto on tehtävillä kovilla. Toistaiseksi pakkaset eivät ole hyydyttäneet kalustoa, mutta niitä on vaikea pitää lämpimänä tehtävien aikana.

– Erilaisia lieveilmiöitä aina on. Kun tehtävällä pysyy liikkeessä, kaikki menee hyvin.

Kiertävä varushuoltoyksikkö tuo avun

Helsingin pelastuslaitoksella poikkeuksellinen pakkasjakso ei paloesimies Niclas Wickströmin mukaan ole erityisesti näkynyt tehtävillä.

– Meillä ei tosin ole ollut yhtä kylmää kuin pohjoisemmassa Suomessa, Wickström myöntää.

Wickströmin mukaan pääkaupunkiseudulla on pärjätty tähän asti melko hyvin työnantajan tarjoamilla varusteilla, vaikka Helsingissäkään virallista varustusta talviolosuhteisiin ei ole.

– Tehtävät, joilla olemme olleet, ovat olleet verrattain lyhyitä. Tilanne olisi voinut olla toinen, jos tehtävät olisivat olleet pitkäkestoisia.

Tilannetta on helpottanut erityisesti kiertävä varushuoltoyksikkö, joka otettiin käyttöön kesällä 2023. Se on mahdollistanut varusteiden vaihdon pitkäkestoisilla tehtävillä erilaisissa olosuhteissa.

Erityistä ohjeistusta pakkasjaksoille ei ole pelastuslaitokselta tullut.

– Kuumien olosuhteiden ohjeistuksesta on keskusteltu, mutta kylmien ei. Työsuojelun näkökulmasta olisi kyllä tärkeää, että myös kylmät olosuhteet otettaisiin ohjeistuksissa huomioon. Meidän tulisi osata varautua myös sellaisiin tilanteisiin, joissa kova pakkasjakso kestää esimerkiksi kuukauden yhtäjaksoisesti, Wickström sanoo.

Teksti: Maarit Krok
Kuva: iStock / Marko Hannula

Lue lisää aiheesta