Laki kieltää työntekijän syrjinnän raskauden tai perhetilanteen perusteella. Kuitenkin on hyvin tavallista, että tieto työntekijän raskaudesta vaikuttaa työsuhteeseen.

Tasa-arvovaltuutettu kampanjoi lokakuussa työpaikkojen raskaussyrjintää vastaan.

Syrjintä raskauden tai perhevapaiden takia näkyy ammattiliittojen arjessa jatkuvasti, kertoo tasa-arvovaltuutetun toteuttama tuore kysely.

Yleisimmin raskaussyrjintä näkyy niin, että työntekijän määräaikaista työsuhdetta ei jatketa raskauden tultua ilmi. Usein syrjintää ilmenee myös perhevapaalta palatessa. Työtehtävä on saattanut “kadota alta” tai siirtyä pysyvästi sijaiselle.

Syrjintä rekrytointitilanteissa ovat yleistä. Edelleen työhaastatteluissa kysytään yleisesti perhesuunnitelmista, vaikka se on tasa-arvolain mukaan kiellettyä.

Myös Palomiesliitolla on aivan viime aikoina ollut käsittelyssä tapauksia, joissa liiton jäsenet ovat kokeneet kohtelua, joka täyttää raskaussyrjinnän merkit.

Palomiesliitolta on lähiaikoina lähdössä jäsenille kysely aiheeseen liittyen.

Jos työntekijä epäilee itseensä kohdistunutta syrjintää, joka johtuu perhetilanteesta tai raskaudesta, kannattaa aina olla yhteydessä ammattiliittoon. Omasta liitosta saa neuvoja ja apua tilanteeseen.

Raskaussyrjintä on työelämän tasa-arvo-ongelma, joka vaikuttaa monin eri tavoin naisten urasuunnitelmiin, perhevapaiden tasapuoliseen hyödyntämiseen sekä nuorten aikuisten ajatuksiin perheen perustamisesta.

– Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän kohteluun liittyy edelleen paljon sekä tietämättömyyttä että aikansa eläneitä asenteita. Jokaiseen työpaikan tasa-arvosuunnitelmaan pitäisi kirjata nollatoleranssi raskaus- ja perhevapaasyrjinnälle, sanoo tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

Hyvällä työnantajalla on ymmärrys hyvästä henkilöstöpolitiikasta. Perhevapaa-aika on lyhyt ja raskausaika vielä lyhyempi. Hyvä työnantaja pitää hyvästä työntekijästä kiinni.

Lisää tietoa kampanjasivulta: www.raskaussyrjinta.fi


Työntekijä, muista nämä!

  • Sinulla on oikeus hakea töitä myös raskaana ollessasi.
  • Työhaastattelussa ei saa kysyä perhesuunnitelmista, eikä niistä tarvitse kertoa.  Raskaus, perhevapaa tai vanhemmuus ei saa vaikuttaa työhonottopäätökseen.
  • Määräaikaista työsuhdettasi ei saa päättää perhevapaan alkuun.
  • Ketään ei voi irtisanoa raskauden vuoksi eikä raskaus ole peruste päättää työsuhdetta koeajalla.
  • Perhevapaan jälkeen sijainen ei saa korvata sinua.

Työnantaja, muista nämä!

  • Keskity työnhakijan pätevyyteen.
  • Älä kysy lainvastaisia kysymyksiä. Lainvastaisia ovat esimerkiksi kysymykset hakijan perhetilanteesta ja -suunnitelmista. Fiksu työnantaja ei kysele niistä edes kautta rantain eikä tee niistä oletuksia.
  • Muista, että raskaus ei ole peruste tehdä työsuhteesta määräaikaista tai lyhentää sen kestoa.
  • Raskaus ei saa vaikuttaa työntekijän asemaan. Mieti, miten kohtelisit raskaana olevaa, jos hän ei olisi raskaana. Toimi sen mukaan.
  • Raskaus tai perhevapaa ei ole peruste päättää työsuhdetta. Tämä koskee myös koeaikaa.

Lähde: Tasa-arvovaltuutettu

Kuva: Istock.com/franckreporter 

Lue lisää aiheesta