Hätälähettimellä voidaan seurata savusukeltajan hengitysilman kulutusta etänä.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen Savonlinnan paloaseman palomiehet ovat saaneet käyttöönsä aiempaa monipuolisemmat savusukellushälyttimet. Lahjoituksen teki Argus Spectrum International, jonka tarkoitus on aloittaa vastaavien laitteiden tuotanto Savonlinnassa.

Järjestelmä sisältää viisi Mayak Rescue Beacon -hätälähetintä sekä salkkuun pakatun keskusyksikön, jolla lähettimiä seurataan ja ladataan.

– Uusi hälytin on monipuolisempi kuin meillä aikaisemmin käytössä olleet niin sanotut liikkumattomuushälyttimet. Tässä tekniikka on päivitetty nykyaikaan, kertoo palopäällikkö Antti Peltonen.

Oranssi laite kiinnitetään joko vyölle tai paineilmalaitteen hihnaan. Laite hälyttää automaattisesti, jos palomies ei liiku 45 sekuntiin. Led-vilkuille luvataan kymmenen metrin näkyvyys läpinäkemättömässä savussa. Sireeni soi 100 desibelin paineella. Hälytys kantautuu salkulle jopa kahden kilometrin päähän. Palomies voi tehdä hälytyksen myös itse nappia painamalla.

Paras ominaisuus järjestelmässä on kuitenkin se, että sen kautta voidaan seurata savusukeltajan paineilman käyttöä. Paineenalentimen ja paineilmapullon väliin asennettava lisäosa lähettää tästä reaaliaikaisen tiedon keskusyksikköön.

Yksikkö näyttää, kuinka paljon palomiehellä on vielä toiminta-aikaa sen perusteella, paljonko pullossa on painetta ja mikä on tämän hetkinen kulutus.

– Hälytintoiminto on sekin oikein hyvä, mutta paineilmalaitteen seuranta on jo todella mielenkiintoinen ominaisuus. Periaatteessa savusukellusvalvonnassa ilmanpainetasoja ei enää tarvitsisi kirjata ylös taululle, Peltonen toteaa.

Ilmanpainelähettimet eivät Savonlinnassa ole vielä käytössä, mutta Argus on luvannut täydentää lahjoitusta tältä osin.

Salkulla voidaan antaa myös yleishälytys kaikille savusukeltajille eli ns. everyone out -hälytys.

Järjestelmään sisältyy ranneke, jolla voi vastaanottaa ja tehdä hälytyksiä. Ranneke voi olla savusukelluksen kirjanpitoa pitävällä palomiehellä, kuten konemiehellä. Tieto rannekkeeseen välittyy sadan metrin päähän keskusyksiköstä.

Palopäällikkö Peltonen kertoo laitteen toimittajan kertoneen, että vastaavaa laitetta ei vielä ole käytössä muualla Suomessa.

Savonlinnassa hälyttimet otetaan käyttöön harjoitusten kautta toukokuusta alkaen.

– Testaamme ensi ominaisuuksia ja tämän jälkeen otamme salkun mukaan hälytyksiin. Tietenkään järjestelmä ei korvaa radioyhteyttä sammutuspariin, mutta laitteet täydentävät työturvallisuutta.

Lue lisää aiheesta