Jos julkisen sektorin palveluja ei pystytä varmistamaan, yhteiskunnan hintalappu on pidemmällä aikavälillä ainoastaan suurempi, SPALin järjestön johtaja Kim Nikula sanoo.

Korona-poikkeustila iskee rajusti kuntien talouteen. Suurin vaikutus on verotulojen vähentymisellä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kasvaneilla menoilla.

Myös valtion ottama velka kasvaa huomattavasti poikkeustilan aikana.

Julkisuudessa puhutaan useiden miljardien eurojen seurauksista. Täsmällisen arviointi on vielä mahdotonta – poikkeustilan kestolla ja laajuudella on olennainen vaikutus tuloihin ja menoihin, muistutetaan valtiovarainministeriöstä.

Maan hallitus käsittelee tällä viikolla julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2021–2024 ja tämän vuoden toista lisätalousarviota. Näistä kokouksista hallitukselta odotetaan päätöksiä kuntien talouden tukemisesta.

”Jos julkisen sektorin palveluja ei hädässä pystytä varmistamaan, on yhteiskunnan hintalappu pidemmällä aikavälillä ainoastaan suurempi.”

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin jäsenet työskentelevät kuntien ja valtion työpaikoilla — pelastuslaitoksissa, sairaanhoitopiireissä ja hätäkeskuksissa. Terveyskriisin taloudellisia vaikutuksia seurataan liitossa huolestuneena.

– Kunnat tarvitsevat pelastuspaketin, se on varmasti kaikille selvää. Jos julkisen sektorin palveluja ei hädässä pystytä varmistamaan, on yhteiskunnan hintalappu pidemmällä aikavälillä ainoastaan suurempi, SPALin järjestön johtaja Kim Nikula sanoo.

Sisäisen turvallisuuden viranomaistoiminnassa poikkeustilanne merkitsee Nikulan mukaan sitä, että kustannusten hintapiikki on siedettävä.

– Nyt on tärkeää turvata turvallisuustoimijoiden rahoitus ja palvelukyky, tulevista taloudellisista uhkakuvista riippumatta. Pelastustoimessa se tarkoittaa sitä, että pelastuslaitosten tulee rekrytoida jokainen saatavilla oleva työntekijä, jotta yhteiskuntamme kestää sen iskun, joka mahdollisesti viikon, kahden viikon, kuukauden tai kahden kuukauden päästä koittaa.

Jokainen voi vaikuttaa kriisin etenemiseen

Arviot koronakriisin talousvaikutuksista vaihtelevat, mutta kaikissa ennusteissa Suomen bruttokansantuote leikkautuu merkittävästi.

– Bruttokansantuotteeseen tulee hirmuinen lovi, jonka yhteiskunnallisia vaikutuksia ei vielä täysin käsitetä. Koronan vaikutukset ovat globaaleja ja samaan aikaan hyvin paikallisia – ne kohdistuvat yksilöihin ja yrityksiin.

Poikkeustilassakin on Nikulan mielestä tärkeää ylläpitää yhteistä uskoa siihen, että pandemiasta päästään hallitusti yli ja taloudessakin koittaa vielä nousun kausi.

– Meistä jokainen voi vaikuttaa viruksen leviämiseen huolehtimalla omassa elinpiirissään niistä suojautumisen ja liikkumisen suosituksista, joita valtiovalta on antanut.

 

Kuvassa harjoitustilanne Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella. Kuva: Mikko Vähäniitty.

Lue lisää aiheesta