Hallitus aikoo parantaa hoito- ja pelastushenkilökunnan oikeussuojaa väkivaltatilanteissa virkamiehen suojaa vastaavaksi.

Petteri Orpon hallituksen ohjelma sisältää useita kirjauksia pelastusalan henkilöstön turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin pitkään vaatima rikoslain muutos on toteutumassa. Ensihoitohenkilöstöön kohdistuvan väkivallan tai sillä uhkailun seuraamukset vastaisivat jatkossa virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen rangaistuksia.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) on tyytyväinen, että vuosien ajan esitetty rikonlain muutos on etenemässä.

– Nostan tämän hallitusohjelmatavoitteen korkealle. Nyt on tärkeää huolehtia siitä, että kirjaus muuttuu lakiesitykseksi ja lainsäädännöksi. Lainsäädännön tulee ilmaista selkeästi, että yhteiskunta ei hyväksy väkivaltaa auttajia kohtaan, Rantanen sanoo.

Hallitus myös arvioi niin sanotun sinivalosabotaasin kriminalisointia sisäisen turvallisuuden viranomaisten ja ensihoidon henkilöstön suojelemiseksi. Vastaavanlainen lainsäädäntö on jo voimassa esimerkiksi Ruotsissa.

– Sinivalosabotaasin kriminalisoinnin tarkoituksena on osoittaa, että kun väkivaltaa tai sen uhkaa suunnataan viranomaisiin, teko on hyökkäys yhteiskuntaa vastaan, Rantanen selventää.

Koulutusta kehitetään molemmissa oppilaitoksessa

Hallitus lupaa selvittää ja toteuttaa toimet pelastajapulan korjaamiseksi sekä huolehtia pelastusalan veto- ja pitovoimasta. Pelastajakoulutusta kehitetään, mutta ei nosteta ammattikorkeakoulutasolle tämän hallituskauden aikana.

– Suomessa on valtava puute pelastajista vuoteen 2030 mennessä. Pelastajapula on jo nyt todellinen ongelma. Tässä tilanteessa koulutuksen keston pidentäminen ei ole asianmukaista. Toisaalta pelastajan perustehtävään ei välttämättä tarvita ammattikorkeakoulutasoista koulutusta, vaan erikoisammattitutkinto voisi olla järkevämpi vaihtoehto, sisäministeri Rantanen sanoo.

Pelastajien koulutusmäärää lisätään vahvistamalla sekä Pelastusopiston koulutusta että Helsingin Pelastuskoulun toimintaa. Rantanen painottaa, että kaikkia käytettävissä olevia voimavaroja tarvitaan pelastajapulan ratkaisemiseksi.

– Oppilaitokset täydentävät toisiaan. Meidän täytyy käytännönläheisesti arvioida, miten saamme koulutettua henkilöstöä tärkeisiin turvallisuusalan ammatteihin. Siksi hallitusohjelmassa esimerkiksi mainitaan, että Helsingin pelastuskoulu voisi tarjota ruotsinkielistä hätäkeskuspäivystäjien koulutusta. Henkilökohtaisesti lähden siitä, että valtio rahoittaa jatkossa Pelastuskoulua, Rantanen sanoo.

Uusi sisäministeri Rantanen on pelastusalalle tuttu henkilö. Ennen eduskuntaan valitsemista neljä vuotta sitten hän työskenteli viimeksi ensihoitajana Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Eduskunnassa Rantanen toimi viime kaudella sisäisen turvallisuuden asioista vastaavan hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Teksti: Mikko Terävä
Kuva: Eduskunta, Istock.com/barbol88

Lue lisää aiheesta