Pelastusalan ammattilaiset ovat huolissaan hyvinvointialueiden säästöpaineiden aiheuttamista leikkauksista. Useilla alueilla vahvuudet alittuvat eikä kalustohankintoihin ole varaa.
Pirkanmaalla talousahdinkoon heijastunut isona vuorovahvuuksien heittelynä. Huonoina päivinä yksiköitä miehitetään ristiin, yksiköitä tiputetaan vajaalle ja jopa otetaan pois hälytysvalmiudesta.
– Kun valmiuden alasvetotaulukkoa ryhdytään käyttämään, niin totta kai se vaikuttaa välillisesti toimintavalmiuteen ja sitä kautta tavoitevasteaikoihin, pääluottamusmies Mikko Rantala Pirkanmaan pelastusalan ammattilaisista sanoo.
Työnantaja julkaisi lokakuussa tavoitteen vähentää pelastuspalveluista kolme henkilötyövuotta ja ensihoidosta kaksi henkilötyövuotta. Lisäksi 19 työntekijän tehtävänkuva, asemapaikka ja työaika saattavat muuttua.
– Säästöillä on merkittävä vaikutus palveluihin ja henkilöstöön. Muutokset ovat irtisanomisperusteisia, eli jos työntekijä ei hyväksy niitä, edessä on potkut.
Rantalan mukaan hyvinvointialueen aika on ollut jatkuvan säästöuhan ja leikkausuutisten lisäksi pettymys myös palkkojen osalta.
– Palkkauksessa on selkeitä parantamisen tarpeita. Nyt ainoat korotukset tulevat yleiskorotuksina. Nyt paikallisesti ei voida vaikuttaa vaikkapa erikoisosaamisten korvauksiin.
– Hyvinvointialueiden ahdinkoa tarkastellessa näkee, että pelastustoimi on väärässä seurassa, vaikka ensihoidon kautta sillä onkin yhteys sote-palveluihin. Tätä menoa ei voida jatkaa pitkään, eivätkä nämä yt-neuvottelut todennäköisesti jää viimeisiksi.
Länsi-Uudellamaalla yksiköitä pidetään vajaavahvuisina
Länsi-Uudenmaan yt-neuvotteluteivät vaikuttaneet pelastuspalveluiden operatiiviseen henkilöstöön, mutta muuten säästöt ovat jo näkyneet ja tuntuvat myös ensi vuonna pelastushenkilöstössä. Sopeutustoimien seurauksena avoimia tehtäviä jätetään täyttämättä ja yksiköitä pidetään vajaavahvuisina.
Samaan aikaan säästöpaineiden kanssa pelastuslaitos tarvitsee lisää henkilöstöä, mikä tekee tilanteesta uudella tavalla haastavan.
– Työnantajan ilmoituksen mukaan muutaman lähivuoden tähtäimellä palomiesten vakansseja on vajaana noin 40 henkilön verran, kun sijaiset otetaan huomioon. Tämä määrä pitäisi siis täyttää, jotta päästäisiin tasapainoon, pääluottamusmies Petri Torkkel Länsi-Uudenmaan pelastushenkilöstöstä kertoo.
Uudellamaalla pelastuslaitokset pyrkivät aluehallintoviraston ohjaamana parantamaan toimintavalmiuttaan, mutta hyvinvointialueiden talouden tasapainotusvaatimukset vaikuttavat suunnitelmien toteutumiseen.
– Säästöt eivät ole suoranaisesti rikkoneet pelastustoimea, mutta ne ovat merkittävästi haavoittaneet sitä. Teemme pelastustyötä vajaavahvuisilla yksiköillä. Kuvaavaa on esimerkiksi se, että Otaniemessä aloittava uusi pelastusasema käynnistyy säästösyistä vain kärkiyksiköllä, Torkkel toteaa.
Kainuussa ei pärjättäisi ilman keikkatyöntekijöitä
Kainuussa ennakoidaan ensi vuodeksi säästöjä, jotka näkyvät muun muassa kalustohankintojen siirtymisenä tulevaisuuteen.
– Hyvinvointialueen alustava arvio oli, että akuuttihoidon ja pelastustoimen palvelualueelta säästetään 1,2 miljoonaa euroa. Pahimmillaan se tarkoittaisi pelastuslaitokselle kymmenen prosentin leikkausta rahoitukseen. Säästö tulee jo aiemmin tehtyjen leikkausten päälle, luottamusmies Mikko Huusko Kainuun palomiehistä kertoo.
Rahoituksen tiukentuminen voi heikentää pelastustoimen toimintavalmiutta erityisesti tilanteissa, joissa sairauspoissaolot vähentävät vuorossa olevaa miehistöä.
– Kun miehistövahvuus on minimissä, henkilöstön siirtäminen asemalta toiselle ei välttämättä ole mahdollista. Toistaiseksi olemme saaneet keikkatyöntekijöitä Pohjois-Savosta, mutta jos heidän käyttönsä estyisi tai tulisi ylityökielto, edessä olisi merkittäviä ongelmia. Kuinka pelastuslaitoksen palvelut silloin turvattaisiin?
Tilanne vaikeutuisi entisestään, jos joku vakinaisista palomiehistä siirtyisi töihin muualle, sillä uusien työntekijöiden houkutteleminen on haastavaa. Pätevän henkilöstön saaminen ja pitäminen on Kainuussa merkittävin haaste, josta tulisi huolehtia, vaikka taloudellinen tilanne kiristyykin.
Etelä-Savon sopeuttamisesitykset ovat ylimitoitettuja
Etelä-Savon pelastuslaitoksella suunniteltiin yt-neuvottelujen seurauksena 13 henkilötyövuoden vähentämistä pelastustoimesta. Vähennykset kohdistuisivat 11 henkilötyövuoden verran pelastustoimintaan ja kahden henkilötyövuoden verran onnettomuuksien ehkäisyyn. Syksyllä pelastuslaitoksen johto totesi pyrkivänsä välttämään irtisanomisia, mutta niiden mahdollisuutta ei voitu sulkea pois.
Säästöjen johdosta pelastuslaitos avasi vuosi sitten päätetyn palvelutasopäätöksen. Esillä oli päätoimisten pelastajien päivystyksen lopettaminen kolmella pienellä pelastusasemalla. Leikkaukset heikentävät pelastustoimen palvelutasoa ja jos ne vaikuttavat myös monitoimiyksiköihin, myös ensihoidon palvelut kärsivät.
Aluehallintovirasto antoi palvelutasoluonnoksesta lausunnon, jossa se toteaa, ettei palvelutasoon suunnitelluille muutoksille ole perusteita. Avin mukaan jää epäselväksi, mitä pelastustoimen henkilöstövoimavaroista on tosiasiallisesti päätetty
Pelastuspalveluiden säästösumma on puhuttanut Etelä-Savossa paljon kuluneen vuoden aikana. Ulkopuolinen konsultti esitti pelastuspalveluiden rahoitukseen 3,7 miljoonan euron leikkausta. Aluehallitus pienensi tavoitetta 2,7 miljoonaan euroon, ja valtuusto päätti äänestyksen jälkeen yhden miljoonan euron säästöistä.
– Pelastuspalvelut saavat valtion rahoitusta noin 15 miljoonaa euroa. Tähän nähden sekä konsultin että hallituksen esitykset olivat selvästi ylimitoitettuja. Sopeuttamisesitysten on oltava järjellisessä suhteessa pelastuslaitoksen toiminnan laajuuteen nähden, puheenjohtaja Ville Remes Pieksämäen seudun palohenkilöstöstä huomauttaa. Remes on Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan aluevaltuuston jäsen.
– Hyvinvointialue sopeuttaa, koska valtion rahoitus ei ole riittävää. Pelastuspalveluiden osalta rahoitus ei huomioi alueellisia erityispiirteitä riskeissä ja väestössä. Toivottavasti rahoitusmallia korjataan, Remes esittää.
Päijät-Hämeessä suljetaan asemia tarvittaessa
Päijät-Hämeessä tiukentunut rahoitus on jo tuntunut monin tavoin. Ensi vuoden talousarvion laadinta perustui näkymään, jossa säästöjä olisi jatkossa löydettävä entistäkin enemmän.
– Voimassa on osittainen ylityökielto, ja se kiristää vuorovahvuuksia. Koko alueella ylityöhön saadaan tällä hetkellä ottaa vain kaksi palomiestä vuoroa kohden – jatkossa ehkä vain yksi. Tarvittaessa yksiköitä poistetaan vahvuudesta ja asemia suljetaan, kertoo pääluottamusmies Petri Kautto Lahden palomiesyhdistyksestä.
– Vielä olemme saaneet virkoihin hakijoita ja täytettyä ne pätevillä hakijoilla, mutta tulevaisuus on epävarma.
Vahvuudet alittavat toistuvasti palvelutasopäätöksen kirjaukset. Kautto ihmettelee, miten aiemmin niin tärkeä palvelutasopäätös on säästöjen myötä muuttunut lähes roskapaperiksi. Pitkällä aikavälillä leikkaukset heikentävät asukkaiden turvallisuutta.
Pelastuslaitos ei myöskään pysty uudistamaan kalustoa siinä laajuudessa kuin on tarve.
– Ajoneuvoja on vielä saatu hankittua, mutta niidenkin tulevaisuus näyttää heikolta. Veneemme alkavat olla muinaisjäänteitä.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueella ei ole vielä päädytty yt-neuvotteluihin. Jos kymmenien miljoonien alijäämät jatkuvat, myös järeämmät henkilöstöön kohdistuvat seuraukset ovat väistämättömiä, Kautto ennakoi.
– Pelastustoimi on joutunut vaikeaan paikkaan ilman omaa syytään. Liityimme hyvinvointialueisiin tilanteessa, jossa taloutemme oli hoidettu hyvin ja palvelumme olivat kansalaisille edullisia.
Keski-Suomessa pyritään säästämään ja parantamaan toimintavalmiutta
Keski-Suomessa hyvinvointialueen alijäämä on ennakoidun 50 miljoonan euron sijaan paisunut 125 miljoonaan euroon. Alue joutui taloutensa johdosta tarkempaan neuvotteluun valtion kanssa.
– Pelastuslaitos on ainoa yksikkö, joka tekee ylijäämäisiä tilinpäätöksiä. Olemme harjoittaneet hyvää taloudenpitoa 20 vuoden ajan, luottamusmies Kari-Pekka Mikkonen Keski-Suomen pelastusalan ammattihenkilöstöstä muistuttaa.
Alustavan tiedon mukaan ensi vuodeksi pelastustoimeen kohdistuu kahden miljoonan euron säästöt, jotka pyritään saavuttamaan esimerkiksi raskaan kaluston hankintoja siirtämällä ja johtamisjärjestelmää säätämällä. Samaan aikaan pelastuslaitos myös parantaa palveluaan ja nostaa Keuruun pelastusaseman ympärivuorokautiseen miehitykseen.
– Pelastuslaitos pyrkii parantamaan toimintavalmiuttaan säästötilanteesta huolimatta. Henkilöstövahvuuksien kehittämiseen liittyviä toimia ja yhden kärkiyksikön perustamista joudutaan ilmeisesti siirtämään myöhemmäksi, Mikkonen kertoo.
Sisäministeriö on syksyn aikana muistuttanut hyvinvointialuetta muun muassa vajeista riskiperusteisen toiminnan tason tavoitteiden saavuttamisessa sekä onnettomuuksien ehkäisyn henkilöstössä.
Teksti: Mikko Terävä
Kuvat: aktiivit