Jäsenet saavat edunvalvonnan palvelua, vaikka normaali neuvottelu- ja luottamusmiesjärjestelmä ei ole käytettävissä.
Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL toimii jatkossakin itsenäisenä ammattiliittona, linjasi liittohallitus kesäkuussa. SPAL toimii aktiivisesti neuvotteluoikeuksien palauttamiseksi.
Tällä hetkellä SPAL ei kuulu kunta- ja hyvinvointialan pääsopijajärjestöihin. Valtion puolella sen pääsopijajärjestönä on Ammattiliitto Pro. Pääsopijajärjestöön kuuluminen mahdollistaa liitolle neuvottelu- ja sopimisoikeudet paikallisella ja valtakunnallisella tasolla.
— Valmistelemme neuvotteluoikeuksien palauttamista eri työmarkkinatoimijoiden kanssa. Kaikki kanavat ovat auki. Keskustelut ovat luottamuksellisia, liittohallituksen puheenjohtaja Ilkka Mustakangas kertoo.
SPALin liittohallitus tarkastelee syksyn aikana hallinnon rakennetta ja tekee siihen liittyvät päätökset. Tällä hetkellä SPALin järjestön johtajan tehtävästä vastaa edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola.
Ensi kevään liittokierrokseen valmistaudutaan tapaamalla jäseniä
Nykyinen virka- ja työehtosopimuskausi päättyy huhtikuussa 2025. SPAL varautuu harkittuihin työtaistelutoimiin sopimusneuvottelujen eli liittokierroksen aikana.
— Tavoitteemme on ensisijaisesti kumppanuuden rakentaminen järjestökentässä ja neuvotteluoikeuksien varmistaminen yhteistyöllä. Työtaistelutoimet eivät ole itsetarkoitus, mutta ne ovat tarvittaessa käytettävissä ja siksi valmistaudumme niihin, Mustakangas toteaa.
SPALin liittohallituksen puheenjohtaja Ilkka Mustakangas.
Osana kevään liittokierrokseen varautumista SPAL kiertää hyvinvointialueilla tapaamassa jäseniä ja jäsenyhdistyksiä. SPALin toimisto vahvistuu syksyllä, kun juristi Jari Koivuluoma aloittaa tehtävän määräaikaisena asiantuntijana.
SPAL on pelastusalalla ja hyvinvointialueilla merkittävä henkilöstön edustaja
Pelastusalalla ja hyvinvointialueilla SPALilla on vakiintunut asema henkilöstön edustajana, eikä pääsopijajärjestöstatuksen puute ole heikentänyt liiton merkitystä.
— SPAL on pelastusalan työpaikoilla merkittävin operatiivisen henkilöstön edustaja. Työnantajatkin hyötyvät liitosta, jonka kanssa voi avoimesti keskustella, neuvotella ja sopia. Vahvuutemme ovat ihmiset eli jäsenyhdistysten osaavat luottamusmiehet ja aktiivit, Mustakangas sanoo.
— Valtakunnallisesti olemme osallistuneet virka- ja työehdoista sopimisen lisäksi pelastustoimen kehittämistyöhön työryhmien kautta. SPALin kautta kentän ääni on kuulunut lukuisissa alan ohjeita uudistaneissa ja hyviä käytäntöjä edistäneissä hankkeissa.
SPALin jäsenet saavat edunvalvonnan apua, vaikka normaali neuvottelu- ja luottamusmiesjärjestelmä ei ole käytettävissä. Jäsenten työhön liittyvät riita-asiat käsitellään työnantajien kanssa neuvotellen, mutta tarvittaessa asiat viedään oikeuden ratkaistavaksi. Virka- ja työsuhteisiin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa jäsenet voivat tuttuun tapaan olla yhteydessä jäsenyhdistyksen luottamusmieheen, yhteistoimintaedustajaan ja SPALin toimiston edunvalvonnan asiantuntijoihin.
Teksti: Mikko Terävä
Kuvat: Mikko Vähäniitty, Tuija Tervo