Porvoolainen palomies Aki Rasilainen voitti Suomen paras palomies -tv-kilpailun. Finaalilähetyksessä Rasilainen peittosi jännittävien vaiheiden jälkeen myös Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevän paloesimies Antti Virtasen.
Voitto ratkesi viimeisen tehtävän lopussa, jossa kilpailijat laskeutuivat köydellä Puijon hyppyrimäen tornista. Nousu mäkimontusta huipulle vei kilpakumppanien voimat. Loppu oli henkien taistelua. Ongelmat laskeutumisköyden kanssa käänsivät järjestyksen aivan viime metreillä. Akin jalat koskettivat maata ensimmäisenä.
Pelastusalan ammattilainen -lehden pyynnöstä Aki listasi viisi asiaa, jotka hänen mielestään ovat:
PARASTA PALOMIEHEN TYÖSSÄNI
1. Yhteishenki ja yhdessä tekeminen
”Työvuoro on yhdessä koko vuorokauden ajan. Hyvä yhteishenki täytyy olla, jotta työ sujuu. Asemapalvelu tehdään kimpassa ja tietysti yhdessä tekeminen korostuu hälytystehtävillä. Hälytyksissä ei kaivata soolosankaruutta, vaan kaikki puhaltavat yhteen hiileen apua tarvitsevan hyväksi.
”Erilaisia persoonia tietysti on ja erilaisia taustoja, mutta kaikki palomiehet ovat kuitenkin saman henkisiä ja siksi sovimme porukkaan. Tulemme hyvin toimeen toistemme kanssa ja tarvittaessa pystymme puhumaan henkilökohtaisistakin asioista.”
2. Ihmisten auttaminen
”Palomiehen työn ydin on ihmisten ja yhteiskunnan konkreettinen auttaminen. Saa oikeasti tehdä käsillä ja päällä töitä. Työn vaikutuksen näkee yleensä välittömästi.”
3. Monipuoliset tehtävät
”Tehtäviä on laidasta laitaan ja kaikkea tulee osata. Vuoden mittaan kaikki tehtävät tulevat työvuoroissa eteen joko hälytyksinä tai harjoituksina. Näen monipuolisuuden positiivisena, se pitää mielen virkeänä.”
”Liikenneonnettomuudet, tulipalot, öljyonnettomuudet, vaarallisten aineiden onnettomuudet, köysipelastus, vesipelastus, ensihoito… ynnä muut tehtävät. Siinä on paljon työsarkaa. Pitää olla itse aktiivinen, että pysyy ajan hermolla oman osaamisen suhteen.”
4. Erikoistumismahdollisuudet
”Pelastajatutkinnon jälkeen on mahdollisuus suorittaa erikoistumiskursseja tai lähteä jatko-opintoihin alipäällystökurssille tai päällystökoulutukseen. Osaamistaan voi suunnata erikoisaloille, jotka tuntuvat itsestä kiinnostavalta.”
”Itse olen pyrkinyt kehittämään osaamistani jatkuvasti. Kouluttauduin ensin vesisukeltajaksi ja sen jälkeen tänä keväänä suoritin koneenhoitajan ja kotimaanliikenteen laivurin pätevyyden. Vesitehtävät ovat siis oma erikoistumisen alani.”
5. Toimiva työvuorojärjestelmä
”Vuorokausityöhön ollaan alalla tyytyväisiä ja itsekin pidän siitä. Kun palkka on mikä on, työvuorojärjestelmä antaa vapaa-aikaa, jota itse pidän tärkeänä asiana elämässä: pystyn olemaan perheen kanssa ja jää vielä aikaa omille harrastuksille.”
”Työaika on todella iso plussa. Vuorokausityö antaa riittävän mahdollisuuden palautua työn rasituksesta, syödä hyvin ja liikkua hyvin. Seuraavaan työvuoroon tullaan virkeänä ja hyvässä iskussa.”
Suomen paras palomies näkyy uusintana Maikkarin kanavilla kesän aikana.
Kuva: MTV