Painettua selvitysopasta saadaan kentälle lisää syksyn aikana. Myös sähköinen julkaisu on tulossa pelastuslaitosten käyttöön.

Pelastusopiston heinäkuun lopussa julkaiseman oppaan Pelastusryhmän ensitoimenpiteisiin kuuluvat selvitykset sammutustehtävissä eli ns. selvitysoppaan suosio on yllättänyt tekijät. Ensimmäinen painos on loppuunmyyty.

– On harvinaista, että Pelastusopiston julkaisu myydään loppuun ja vielä näin nopeasti, kolmessa viikossa, yliopettaja Ismo Huttu sanoo.

– Toki oli tuntoa siitä, että tilausta olisi kentällä olemassa, sillä edellinen opas oli jo vanhentunut.

Edellinen opas, Pelastusyksikön ensitoimenpiteisiin kuuluvat selvitykset veden kuljetuksessa oli vuodelta 2007. Sekä sen että uuden oppaan juurena on sisäasianministeriön julkaisema sammutusyksikön selvitysohje vuodelta 1983.

Selvitysopas on Pelastusopiston opetukseen sekä pelastuslaitosten oman harjoittelun tueksi julkistettu opas.

Oppaan sisällössä on hyödynnetty Pelastusopistolla äskettäin toteutetun täydentävien sammutusmenetelmien (PETS) hankkeen sekä kodinkonepalot-hankkeen tuloksia.

Täydentävistä sammutusmenetelmistä esitellään omat selvitysmallit: letkukelalaiteselvitys, pistoputkisuihkuselvitys, alkusammutusselvitys sekä autonsammutuspeiteselvitys.

Pelastusryhmän tehtäväjakoa on uudistettu siten, että jo selvitysvaiheessa pyritään toimimaan etupainotteisesti: käskyssä ”perusselvitys alkusammutustiedustelulla” ryhmänjohtaja ja kakkonen lähtevät tiedustelemaan varustautuneina alkusammuttimilla, ykkösen ja konemiehen jäädessä tekemään perusselvitystä.

Painetun oppaan lisäksi julkaisusta on tehty sähköinen kirja. Se sisältää hyperlinkkejä opetusvideoihin, joissa näytetään eri selvitysmallit. Aineistossa on myös videoita täydentävistä sammutusmenetelmistä.

Sähköinen julkaisu on toistaiseksi Pelastusopiston Moodle-oppimisympäristössä, mutta tulee myöhemmin myös uuteen pelastuslaitosten koulutusympäristöön, Koulumaaliin.

Opetusvideoiden linkit tulevat myös julkisiksi Pelastusopiston sivulle syksyn aikana.

Lue lisää aiheesta