Yksi epäonnen voltti – ja Jari Mönkkösen rooli muuttui auttajasta autettavaksi.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloesimies Jari Mönkkösen voimisteluonnettomuudesta on kulunut puoli vuotta. Kuntoutuminen neliraajahalvauksesta on edennyt hitaasti, mutta koko ajan kehittyen. Nyt tilanne on vakaa ja kotiutumisesta on toivoa.

Onnettomuus sattui heinäkuussa, kun Jari oli treenaamassa voimistelusalilla. Ohjelmassa oli voltteja, monen monta kertaa toistettuja liikkeitä. Tällä kertaa kaikki ei mennyt nappiin. Jari tiesi heti, että nyt kävi pahasti.

Ammattilaisena Jari ryhtyi heti antamaan treenikaverilleen ohjeita: soita ambulanssi, soita vaimolle, jos tajuntani menee niin huolehdi hapensaannistani.

Vaimo Sanna ennätti paikalle ennen ensihoitajia, lääkäriä ja ensivasteyksikköä. Avun saamisen ja Jarin ambulanssiin siirtämisen odottaminen raastivat hermoja.

Ammattilaisten antama empatia, toiveikas puhe ja asioiden kertaus lisäsivät uskoa tulevaan sekä onnettomuuspaikalla että myöhemmin tehohoidossa.

Onnettomuuden jälkeen aika pysähtyi ja jäi aloilleen. Elämä muuttui täysin. Huippu-urheilijoiden tapaan Jarilla sekä Sanna-vaimolla on kuitenkin vahva näkymä tulevaisuuteen ja uusia suunnitelmia, jotka liittyvät lasten liikuntakasvatukseen:

– Tämä projekti me viedään loppuun!

Jarin haaveissa on esimerkiksi kirjoittaa lasten kirja, jolla opetetaan voimisteluliikkeitä ja levitetään liikunnan iloa.

Koettu nostaa Jarin mieleen monia ajatuksia, myös pelastusalan ja ensihoidon ammattilaisten työstä. Yksi niistä kuuluu:

– Kohdatkaa potilas ihmisenä, ei vain vammana tai sairautena.

Jari Mönkkösen koko haastattelu on luettavissa helmikuussa ilmestyvästä Pelastusalan ammattilainen -lehdestä.

Lue lisää aiheesta