Pelastustoimessa on havahduttu tiealueella työskentelyn riskeihin. Pelastuslaitokset ovat tehneet omia ratkaisujaan, mutta valtakunnallinen ohjaus työturvallisuuden parantamisesta on puuttunut. Sisäministeriön julkaisema ohje pyrkii yhdenmukaistamaan käytäntöjä.

Tiealueella työskentely on tehtävämäärältään ja riskeiltään yksi pelastustoimen korkeariskisistä työtehtävistä. Pelastustoimen tehtävistä noin 15 prosenttia on liikenneonnettomuustehtäviä, ja myös muissa tehtävissä joudutaan usein työskentelemään tiealueella.

Onnettomuusympäristöön liittyy monia vaaratekijöitä, kuten liikenne, tieltä kimpoilevat irtokappaleet, laukeamattomat turvalaitteet ja sään aiheuttamat olosuhteet, kuten liukkaus ja pimeys. Pelastustoimintaan liittyvät kiire ja stressi voivat aiheuttaa psykososiaalista kuormitusta henkilöstölle. Keskeinen riski tiealueella työskentelyssä on liian suuri tilannenopeus.

Sisäministeriö julkaisi syyskuun alussa tiealueella työskentelyyn valtakunnallisen ohjeen, jonka tarkoituksena on edistää viranomaisten ja muiden toimijoiden työturvallisuutta. Samalla parantuu myös kaikkien tienkäyttäjien turvallisuus ja liikenteen sujuvuus.

Ohje antaa raamit pelastuslaitosten omalle suunnittelulle

Ohjeen mukaan pelastustoiminnan johtaja määrittää pelastustoiminta-alueen, vaara-alueen ja välittömän vaaran alueet. Aluemäärittelyn tarkoituksena on selkeyttää pelastustoimintaa ja parantaa työturvallisuutta.

Tiealueella työskentelyä koskevassa luvussa ohje opastaa onnettomuuspaikalle saapumista ja ryhmittymistä, työskentelyä tiealueella, liikenteenohjausta sekä ryhmittymisen purkamista.

Ohjeessa kuvataan myös pelastushenkilöstöä koskevia tiealueella työskentelyyn liittyviä terveydentilaan ja toimintakykyyn, koulutukseen ja osaamiseen liittyviä edellytyksiä. Ohje esittää kolme työskentelytasoa: liikenteenohjaustehtävät pelastustoimen tehtävissä, tiealueella työskentely pelastustoiminnan tehtävissä sekä tiealueella työskentely muissa pelastustoimen tehtävissä.

Pelastuslaitokset laativat omat tiealueella työskentelyn menetelmäohjeensa nyt julkaistun valtakunnallisen ohjeen puitteissa.

Ohje valmisteltiin työryhmässä, jossa oli jäseniä sisäministeriöstä, pelastuslaitoksilta, Pelastusopistolta, Poliisihallituksesta, Väylävirastosta sekä SPALista, Palopäällystöliitosta, Sopimuspalokuntien liitosta ja Ensihoitoalan liitosta.

Teksti: Mikko Terävä
Arkistokuva: Istock.com/Satephoto

Lue lisää aiheesta