Satakunnan pelastuslaitoksella ylipalomiehenä työskentelevä Petri Huru, 52, nousee eurovaalien myötä kansanedustajaksi.

Perussuomalainen Huru sai maaliskuun eduskuntavaaleissa Satakunnassa 3954 ääntä, joka riitti varasijalle. Kun saman vaalipiirin Laura Huhtasaari valittiin europarlamenttiedustajaksi, kohoaa Huru hänen paikalleen eduskuntaan.

Lopputulos ei yllättänyt Hurua, sillä hän kertoo laskeneensa jo ennen eduskuntavaaleja, että hyvällä äänimäärällä paikka Arkadianmäellä voisi aueta varasijankin kautta, jos Huhtasaari asettuisi ehdolle Euroopan parlamenttiin.

– Vaikka ennakkoarviota oli, en tietenkään uskaltanut olla varma ennen kuin tulos varmistui, Huru kertoo.

Eurovaalien tulosta ylipalomies ei ehtinyt jännittämään, sillä Kokemäellä järjestetty haulikkoammuntakilpailu ja Mäntyluodon 25 kilometrin kesäyön marssi pitivät kiireisenä.

– Pääsin kotiin sunnuntaina seitsemältä ja kahdeksalta tulivatkin ennakkoäänet. Peli oli sitä myöten selvä, ei siinä kauheasti ennättänyt jännittää. Varsinaisia vaalivalvojaisia emme järjestäneet, sillä suurin osa tukiryhmän aktiiveja oli vaalitoimitsijoina ja laskemassa ääniä.

Eduskuntavaalien tukiryhmä teki paljon työtä, Huru kiittelee.

– Tämä ei missään nimessä ollut minun oma saavutukseni. Meillä oli tiimissä nelisenkymmentä henkilöä. Pienellä budjetilla ja talkootyöllä saatiin tulos aikaan.

– Tiimin nimi oli dream team, ja unelma toteutui.

Muutos pelastuslaitokselta eduskuntaan on iso, Huru myöntää.

– Olen 32 vuotta tehnyt vuorotyötä palokunnassa. Kasvoin alaan palomiehenä työskennelleen isäni myötä ja tämä ympäristö on tuttu polvenkorkuisesta asti. Erityisesti jään kaipaamaan työyhteisöä, työkavereita ja ilmapiiriä, mikä Poriin jää. Pyrin kuitenkin olemaan edelleen mahdollisimman paljon paikan päällä Satakunnassa, täältä en ole lähdössä mihinkään.

Hurulla on kokemusta luottamustehtävistä Porin kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa ja Satakunnan sairaanhoitopiirin liikelaitoksen SataDiagin johtokunnasta. Hän on myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan jäsen.

Pelastusalan henkilöstöä Huru kannustaa lähtemään mukaan politiikkaan.

– Meidän etujemme paras valvoja olemme me itse. Kannattaa olla aktiivinen.

 

Kuvassa Petri Huru puhumassa eduskuntavaaliaiheisessa Turvallinen Suomi -seminaarissa Helsingissä maaliskuussa.

Lue lisää aiheesta