Helsingin Pelastuskoulu juhlistaa tänään 45-vuotista taivaltaan.
Iltapäivällä järjestettävässä juhlaseminaarissa otetaan katse koulun historiaan, nykyisyyteen sekä tulevaisuuteen.
Ohjelmassa on kaikkiaan 15 puheenvuoroa: muun muassa koulun perustajan, pelastuskomentaja emeritus Rainer Alhon tervehdys, pitkäaikaisen koulunjohtajan ja rehtorin, opetusneuvos Erkki Jaakkolan videotervehdys sekä sisäministeri Paula Risikon puhe.
Opiskelijanäkökulmaa tuo pelastajaopiskelija Henrik Österberg pelastajakurssi 40:ltä ja kouluttajien puolesta puhuu pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki. Ammattiyhdistyksen tervehdyksen tuo järjestön johtaja Kim Nikula Palomiesliitosta. Yhteistyökumppaneista myös Metropolia AMK, Stadin ammattiopisto sekä Suomenlahden merivartiosto ovat juhlassa edustettuina.
Kutsuvierastilaisuus pidetään Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen Osaamiskeskuksessa Jätkäsaaressa.
Pelastuskoulu juhlii hetkellä, jolloin koulun toiminnan jatkuminen on vaakalaudalla. Jos Uudellemaalle perustetaan valtioneuvoston suunnitelman mukaisesti neljän pelastuslaitoksen suurlaitos, merkitsee se osaltaan ehkä pääkaupungin oman palomiesoppilaitoksen rahoituksen loppua.
Sisäministeriöstä on väläytetty mahdollisuutta, jossa Uudellamaalla jatkossa järjestettäisiin koulutusta Pelastusopiston alueellisena kurssina. Maakuntakin voisi omaa kouluansa rahoittaa, mutta se vaatisi valtioneuvoston tukea ja mainintaa lainsäädäntöön.
Pelastuskoulun rehtori Matti Waitinen kertoo, että viimeinen vuosi on koulun väelle ollut ”kuin pitkä yt-neuvottelu”. Vaikka taivaalla on synkkiä pilviä, halutaan 45-vuotisjuhla pitää arvokkaana tilaisuutena.
– Emme halunneet ruumiinvalvojaisia. Juhla on kunnianosoitus kaikille niille, jotka ovat myötävaikuttaneet koulun olemassaoloon sekä kiitos yhteistyökumppaneillemme sekä koulun nykyiselle henkilökunnalle. Ehkä luomme näin myös väellemme uskoa siitä, että koululla saattaa kaikesta huolimatta olla tulevaisuutta, Waitinen sanoo.
Pelastuskoulun tilanteesta keskustellaan sisäministeriössä huhtikuun puolessa välissä järjestettävässä tapaamisessa. Waitinen arvioi, ettei ratkaisua vielä saada, mutta mahdollisesti jotain suuntaviivaa.
– Henkilökunta, itseni mukaan lukien, on hirmu sitoutuneita Pelastuskouluun. Meistä olisi suuri takaisku, jos koulu päätettäisiin lopettaa. Vuosikymmenten osaaminen ja kokemus pääkaupunkimme pelastusalan ammattilaisten kouluttamisesta juuri tähän toimintaympäristöön menisi auttamatta hukkaan.
Epävarmuudesta huolimatta Pelastuskoululla on tehty työtä korkealla työmoraalilla ja ammattitaidolla, Waitinen kiittää.
Tällä hetkellä varmaa on ainoastaan ensin syksynä käynnistyvä pelastajakurssi 41. Sen opiskelijahaku on loppumetreillä, psykologiset soveltuvuuskokeet tehtiin viime viikolla.
– Tämän lisäksi laitoksen johto on antanut vahvan viestin, että myös syksyllä 2018 käynnistämme pelastajakurssin.
Suunnitelman mukaan pelastajakurssi 42:n rekrytointi aloitetaan tammikuussa 2018.
– Jo näillä kahdella kurssilla Pelastuskoulun toiminta jatkuu pitkälle maakunnallisen pelastuslaitoksen käynnistymisen jälkeiseen aikaan, Waitinen huomauttaa.
Helsingin Pelastuskoulussa pelastaja-ensihoitajien (perustaso) opinnot kestävät kaikkiaan kolme vuotta: ensin opiskellaan palomiespätevyys, jonka jälkeen jatketaan oppisopimuskoulutuksena lähihoitajan tutkintoon.
Helsingin oman oppilaitoksen perustaminen oli pelastuslaitosta johtaneen Rainer Alhon ajatus.
1970-luvun alussa valtiolla ei vielä ollut palomieskoulutusta, vaan palokuntiin tultiin kesämieskäytännön kautta. Palokunnat hakivat kesäloman sijaisia, joiden perehdytys kesti parhaimmillaankin vain parisen viikkoa. Hyvin hommansa hallinneet sijaiset saivat myöhemmin jatkopestin ja sitä kautta vakipaikan talosta.
Ulkomaiden esimerkin perusteella Alho näki, että palomiehiä voidaan kouluttaa järjestelmällisesti opetussuunnitelmaa noudattaen.
Muutama vuosi sitten tehdyn organisaatiouudistuksen mukaisesti Pelastuskoulu toimii nykyään osana Helsingin pelastuslaitoksen Osaamiskeskusta. Pelastajien ja paloesimiesten koulutuksen lisäksi osaamiskeskus vastaa henkilöstön täydennyskoulutuksesta sekä järjestää turvallisuuskursseja eri kohderyhmille.
Kuva pelastajakurssi 37:n valmistujaisjuhlasta syyskuulta 2014. Pelastuskoulun perinteen mukaan pelastaja-ensihoitajat painavat valmistumisen merkiksi palokypärän päähänsä. (Kuva: Helsingin pelastuslaitos)