Pelastustehtävien ulkopuolella monet paloesimiehet ja palomestarit huolehtivat asemapalvelun aikana hallinnollisista lähiesihenkilötehtävistä. Hyvinvointialueille siirtymisen myötä pelastuslaitoksilla on herännyt tyytymättömyyttä siihen, miten esihenkilötyö tunnistetaan.
Osalla pelastuslaitoksia koetaan, että hyvinvointialueet vähättelevät paloesimiesten ja myös palomestareiden vastuulle kuuluvaa lähiesihenkilötyötä. Tällainen vaikutelma on tullut esimerkiksi pelastusalan ammattilaisille Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella.
— Hyvinvointialueen henkilöstöhallinto on ilmaissut, että paloesimiehillä ja palomestareilla ei ole esihenkilöasemaa. Kuitenkin he edelleen vastaavat asemapalveluksessa hallinnollisen esihenkilön tehtävistä ja keikkapaikoilla operatiivisen esihenkilön tehtävistä, luottamusmies Petri Kautto Lahden palomiesyhdistyksestä sanoo.
Henkilöstö tuntee toimivansa asemapalvelun osalta harmaalla vyöhykkeellä, kun työnantaja ei tunnista esihenkilötyötä. Näitä normaaleja tehtäviä ovat esihenkilöstä riippuen esimerkiksi työvuorovaihtojen ja sairauslomailmoitusten käsittely, ylityömerkinnät, puheeksi otot, kehityskeskustelut ja työvuorokoulutusten johtaminen.
— Suoritamme lähiesihenkilön tehtäviä, mutta samalla tulee mietittyä, miksi teemme niitä, jos kerta emme ole lähiesihenkilöitä. Myös työturvallisuuden vastuut herättävät kysymyksiä, ruiskumestarina työskentelevä Kautto kertoo.
Tehtävänkuvaukset kuntoon
Työnantajan tulee osoittaa työntekijälle kuuluvat lähiesihenkilön tehtävät yksiselitteisesti, kirjata ne tehtävänkuvauksiin sekä huomioida tehtävien vaativuuden arvioinnissa, muistutetaan Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALista.
Tehtävänkuvaus on asiakirja, jossa kerrotaan muun muassa se, mitä vastuita kyseisen tehtävään kuuluu. Tehtävien vaativuuden arvioinnissa (TVA) määritellään tehtävien vaativuustaso, joka vaikuttaa palkkaan. Näistä kahdesta tehtävänkuvaus tehdään ensin, jotta TVA on ylipäätään mahdollista tehdä.
Tehtävänkuvauksen tulee sisältää tiedot lähiesihenkilötehtävistä ja niiden päätösvallasta, jos työntekijällä tällaisia tehtäviä on. Esihenkilötehtävien tulee näkyä myös tehtävien vaativuuden arvioinnissa, koska tehtävät luonnollisesti lisäävät työn vaativuutta.
— Jos esihenkilöasema on paloesimiehellä ja palomestarilla kirjattuna tehtävänkuvauksessa ja huomioitu tehtävän vaativuuden arvioinnissa, ei hyvinvointialue voi linjata, ettei näitä tehtäviä olisi. Tällainen yllättävä linjaus ei kestäisi päivänvaloa, työmarkkina-asiantuntija Mikko Laine sanoo.
SPALin kokemuksen mukaan palkkausjärjestelmän luomisessa ja ylläpidossa on ollut pelastuslaitoksissa suurta vaihtelua jo pitkään.
— Osa pelastuslaitoksista on hoitanut asiat mallikkaasti, mutta toisilla työpaikoilla palkkausjärjestelmät ovat olleet retuperällä. Kuvaukset ja arvioinnit eivät ole olleet ajan tasalla tai ne ovat jääneet tekemättä.
— Sovellettavat virka- ja työehtosopimukset velvoittavat työnantajia huolehtimaan, että tehtävänkuvaukset ja vaativuuden arvioinnit on tehty ja niitä myös päivitetään riittävän usein, Laine painottaa.
Toimialat ovat erilaisia
Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella tehtävänkuvauksia on uudistettu tämän vuoden aikana, ja tällä hetkellä työn alla on ruiskumestarin tehtävänkuvaus. Pelastuslaitoksella tehty valmistelutyö etenee hyvinvointialueen henkilöstöhallinnon käsittelyyn.
— Aikaisemmat tehtävänkuvaukset ovat olleet puutteellisia. Esihenkilötehtävät olivat niissä tosi ohuesti kirjattuja. Jatkossa operatiiviset tehtävät ja asemapalvelutehtävät jaotellaan paperissa niin, että ulkopuolisetkin ymmärtävät, mistä on kysymys, luottamusmies Petri Marjamäki Lahden palomiesyhdistyksestä kertoo.
Marjamäen tuntuman mukaan hyvinvointialueella on ollut haasteita hahmottaa pelastustoimen organisaation johtamista ja sitä, että esihenkilötehtäviä on jaettu eri tasoille – palomestareiden lisäksi myös paloesimiehille.
— Toimialojen erilaisuus pitäisi tunnustaa. Pelastustoimella on lukuisia omia toimivia ja tarpeellisia erityisjärjestelyjä, kuten kuntovaatimukset ja työajat. Esihenkilötehtävien laajuus on yksi tällainen ominaispiirre, joka tulee ottaa huomioon hyvinvointialueella.
Teksti: Mikko Terävä
Kuva: Freerange