Työsuojeluvaltuutetulla on pelastustoimen työpaikoilla tärkeä tehtävä. Työsuojelu on silti jokaisen asia.

Asenteet työsuojelua kohtaan ovat muuttuneet vuosikymmen aikana. Sen on saanut huomata Kymenlaakson pelastuslaitoksen työsuojeluvaltuutettu Jouni Pakarinen. Hän on ollut työsuojeluvaltuutettuna lähes 20 vuotta, joista noin seitsemän päätoimisena.

– Nykyään työsuojelua ei onneksi enää nähdä työntekijän vihollisena ja työnteon häiritsijänä. Meillä kaikilla on yhteinen tavoite tehdä työmme turvallisesti, Pakarinen sanoo.

Työsuojeluvaltuutettuna hän kiertää säännöllisesti pelastusasemia Kymenlaakson alueella. Pakarisen mukaan työsuojeluvaltuutetun on tärkeää olla läsnä asemien arjessa ja kuunnella työkavereita.

Päätoimisen henkilöstön lisäksi Pakarinen edustaa sopimuspalokuntalaisia. Se on Suomessa vielä harvinaista, mutta Pakarinen toivoisi mallin yleistyvän, sillä työsuojelua tarvitaan yhtä lailla sopimuspalokunnissa.

– Malli on lähentänyt vakituista henkilöstöä ja sopimuspalokuntalaisia. Meillä on yhteiset säännöt ja yhteiset toimintamallit. Se on tärkeää, koska teemme kaikki operatiivista työtä.

”Ennen oli vallalla ajatus, että sitä kovempi jätkä, mitä likaisempi on.”

Työsuojelun lisäksi Pakarisen vastuulla ovat työyhteisön kuntotestaukset. Hänellä on myös liikuntapuolen tutkinto ja pitkä valmennusura takana. Kuntotestausten ja työsuojelun ohella hän tekee kuntoutusohjelmia, joiden tarkoituksena on kuntouttaa osatyökykyiset jälleen täysipäiväisiksi työntekijöiksi.

– On mahtavaa, kun voin olla monilla tavoilla avuksi työyhteisössäni.

Haastavinta työsuojeluvaltuutetun tehtävissä on silloin, kun palomies menettää työkyvyn. Iän myötä kunnon ylläpitämisestä tulee yhä tärkeämpää ja samalla vaativampaa. Samaan aikaan työn riskit kasvavat. Pakarinen tietää, mistä puhuu.

– Olen itse yli 60-vuotias ja edelleen pelastussukelluskelpoinen. Osallistun operatiivisille tehtäville, jos omat työni sen sallivat.

Hän on kiitollinen siitä, että työsuojelu on kokonaisuudessaan mennyt eteenpäin ja asenteet alalla ovat muuttuneet.

– Ennen oli vallalla ajatus, että sitä kovempi jätkä, mitä likaisempi on. On ollut koko työyhteisön yhteinen ponnistus, kun olemme altistumisten seurannan ja ehkäisyn osalta ottaneet askeleita parempaan suuntaan.

Teksti: Maarit Krok
Kuvat: Jouni Pakarinen & Ossi Pietiläinen

Euroopan työsuojeluviikkoa vietetään 21.-27.10.2024.

Lue lisää aiheesta