Satakunnan pelastuslaitoksella on ollut tähän asti kolme päivystävää palomestaria: Porissa, Eurassa ja Kankaanpäässä. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Pohjois-Satakunnassa ei jatkossa olisi omaa päivystävää palomestaria.

Palomestareiden määrän vähentäminen ei hyvinvointialueen mukaan johda irtisanomisiin, mutta kolme palomestaria siirtyy päivävuoroon pois päivystystehtävistä. Kankaanpäästä yksi päivystävä palomestari siirtyisi suunnitelman mukaan Poriin ja yksi Euraan.

Muutos on seurausta hyvinvointialueen säästöistä. Pelastustoimen säästöiksi on tällä hetkellä ilmoitettu enintään 729 200 euroa, joista lomautuksilla on suunniteltu toteutettavan enintään 84 200 euroa ja työ- ja virkajärjestelyillä enintään 645 000 euroa. Pelastuslaitoksella on parhaillaan rekrytointikielto, ja hyvinvointialueen linjauksen mukaan määräaikaisia työsuhteita ei enää ensi vuonna jatketa.

”Pelastustoiminnan operatiivisen johdon odottaminen voi olla kohtalokasta.”

Ehdotettu muutos on herättänyt huolta operatiivisessa henkilöstössä.

– Pohjois-Satakunnassa on vain yksi päätoiminen yksikkö. Se tarkoittaa, että sieltä on toimittava yksikönjohtajana niin kauan, että päivystävä palomestari ehtii noin 80 kilometrin päästä Porista tilannepaikalle, Satakunnan pelastusalan ammattilaisten luottamusmies Pekka Puisto kertoo.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin vt. järjestön johtaja Pasi Jaakkola uskoo, että muutoksella tulee olemaan negatiivinen vaikutus pelastustoiminnan johtamiseen ja sitä kautta kokonaisturvallisuuteen.

– Tässä on kyseessä sekä pelastajien työturvallisuus että kansalaisten turvallisuus. Viiveitä avun saamiseen tulee varmasti. Pelastustoiminnan operatiivisen johdon odottaminen voi olla kohtalokasta, Jaakkola huomauttaa.

Päivystävillä palomestareilla on oman alueensa erityisosaamista

Asian keskeneräisyyden vuoksi nimettömänä pysyttelevä päivystävä palomestari on erityisen huolissaan suurista onnettomuustilanteista, kun päällystötason operatiivista johtoa on käytettävissä vähemmän.

– Tietyillä alueilla palvelut heikkenevät. Tavoitettavuusajat eivät varmasti tule olemaan toimintavalmiuden suunnitteluohjeen edellyttämällä tasolla. Veronmaksajat tulevat olemaan palvelujen saatavuuden osalta eriarvoisessa asemassa.

Myös luottamusmies Puisto pitää huolta alueellisesta eriarvoistumisesta aiheellisena.

– Alueella on maastopaloja kesäaikaan selvästi muuta Satakuntaa enemmän. Jos on pitkäkestoinen tehtävä, palomestari on sidottu sinne ja Porin alue on sen aikaa ilman päivystävää palomestaria, Puisto huomauttaa.

”Muutoksen myötä alueellinen erityisosaaminen pitkälti menetetään Pohjois-Satakunnassa.”

Paikallistuntemus on päivystävän palomestarin työssä tärkeää, ja päivystävän palomestari tekee paljon yhteistyötä myös sopimuspalokuntien kanssa. Paikallinen osaaminen erityisesti maastopaloissa on todettu tärkeäksi.

– Muutoksen myötä alueellinen erityisosaaminen pitkälti menetetään Pohjois-Satakunnassa, päivystävä palomestari sanoo.

Palomestareiden vähentäminen edellyttää uutta palvelutasopäätöstä, joten prosessi vie aikaa. Aluehallitus päättää ensimmäisenä palvelutason muutoksesta, minkä jälkeen asian käsittely jatkuu aluevaltuustossa. Myös aluehallintovirasto antaa lausunnon uudesta palvelutasopäätöksen luonnoksesta.

Teksti: Maarit Krok
Kuva: Mikko Terävä

Lue myös: Hyvinvointialueen säästöt iskevät pelastuspalveluun Etelä-Savossa — Pelastajien irtisanomiset mahdollisia

Lue lisää aiheesta