Työterveyslaitoksen FirstFit 2 -hanke päättyi maaliskuun lopussa. Sen tavoitteena on edistää työkyvyn ylläpitämistä ja motivoida ensihoitajia pitämään huolta itsestään.

Pelastajien toimintakyvyn tukemiseen on ollut jo pitkään käytössä FireFit-menetelmä. Myös ensihoitajien työkyvyn ylläpitämiseksi on toivottu motivoivaa tukea. Siihen vastaa FirstFit-menetelmä.

– Molemmissa menetelmissä testit on mietitty työelämälähtöisesti, jotta ne arvioivat ominaisuuksia, joita työssä tarvitaan. Niiden taustalla puolestaan on tieto työn fyysisistä kuormitustekijöistä, erityisasiantuntija Janne Halonen kertoo.

”Testaaminen toivotaan nähtävän ennen kaikkea välineenä fyysisen toimintakyvyn edistämiseen.”

Työterveyslaitoksen hanke ”FirstFit – Ensihoitajien fyysisen toiminta- ja työkyvyn arviointi ja edistäminen työuran kaikissa vaiheissa” valmistui vuonna 2021. Siinä ensihoitajille määriteltiin fyysisen toimintakyvyn arviointi-, palautteenanto- ja seurantamenetelmän perusta.

Jatkohankkeen tarkoituksena on erityisesti ollut vahvistaa FirstFit-menetelmän käyttöä toimintakykyä tukevana, ei pelkästään arvioivana työkaluna.

– Toimintamallit ovat monin paikoin vasta muotoutumassa. Testaaminen toivotaan nähtävän ennen kaikkea välineenä fyysisen toimintakyvyn edistämiseen ja testipalautteen harjoitusohjelmineen motivoivan ensihoitajia pitämään toimintakyvystään huolta, johtava tutkija Anne Punakallio sanoo.

Työn kuormituspiikit eivät saa ajaa ensihoitajaa äärirajoille

FirstFit-menetelmällä arvioidut ensihoitajat vaikuttavat olevan valtaväestöä paremmassa fyysisessä kunnossa, mutta se itsessään ei välttämättä riitä tukemaan työssä selviytymistä. Keskikuormitukseltaan ensihoitotyö ei ole erityisen raskasta, mutta työssä on kuormituspiikkejä, joista tulisi selvitä ilman, että ensihoitaja on toimintakykynsä äärirajoilla.

FirstFit-testeistä erityisesti hyvät tulokset kahvakuulakyykyssä näyttivät korreloivan paremmaksi koetun työkyvyn ja pienempien sairauspoissaolomäärien kanssa. Tutkijat muistuttavat, että hyvä tulos kahvakuulakyykyssä ei kuitenkaan ole oikotie onneen, vaan hyvä työ- ja toimintakyky edellyttää monipuolista harjoittelua.

– Ensihoitajalle tärkeää on myös esimerkiksi keskivartalon hallinta sekä tasapaino. Kuormaa ei voi nostaa, jos voimatasot ja liikehallinta eivät ole kunnossa koko kehossa, Halonen toteaa.

”Kuormaa ei voi nostaa, jos voimatasot ja liikehallinta eivät ole kunnossa koko kehossa.”

Osa ensihoitoalan oppilaitoksista on jo ottanut FirstFit-menetelmää käyttöön osana ensihoidon opintoja. Tutkijat pitävät tärkeänä, että käsitys hyvästä työ- ja toimintakyvystä sekä niiden ylläpitämisestä muodostuu mahdollisimman varhaisessa vaiheessa uralla.

– Oikeat toimintatavat ja työtekniikat automatisoituvat, kun ne alusta asti opettelee oikein. Väärin opittuja toimintatapoja on paljon vaikeampi korjata myöhemmin, Halonen huomauttaa.

Teksti: Maarit Krok
Kuva: Valtteri Laukkanen / Unsplash

Lue lisää: Ensihoitajien fyysisen toimintakyvyn arviointi ja seuranta kehittyy suunnitellusti

Lue lisää aiheesta