Pelastuslaitos jatkaa 24 tunnin työvuoroissa. Paikallinen sopimus tulee voimaan vuoden 2017 alussa.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen henkilöstöjärjestöt ja työnantaja ovat saavuttaneet neuvotteluratkaisun kokonaispalkkauksesta ja uudesta työaikasopimuksesta. Sopimuksen piirissä on pelastustoimen vuorotyötä tekevä henkilöstö, lukuun ottamatta asemamestareita ja palomestareita.

Asiasta kertoi Helsingin pelastuslaitoksen henkilöstölehti Paloposti.

Palomiehille maksetaan työaikakorvausten sijaan kiinteä 41 prosentin kokonaispalkanlisä. Se korvaa ilta-, yö-, sunnuntai- ja lauantailisät, aattokorvauksen sekä arkipyhäviikon lisätyökorvauksen.

Kiinteä lisä maksetaan myös vuosiloma- ja sairauslomapäiviltä sekä palkalliselta isyysvapaalta ja kuntoremontin ajalta.

Ylityöajalla lisää ei sovelleta, vaan työaikakorvaukset maksetaan entiseen tapaan.

Paikallisen sopimuksen myötä työajan suunnitteluun saatiin uusi joustoja. Hallintopäällikkö Henri Nordenswanin mukaan ne hyödyttävät sekä työntekijöitä että työnantajaa.

Työnantaja voi muuttaa työvuoroluetteloa, mikäli työntekijää tarvitaan säännöllisestä vuorokierrosta poiketen esimerkiksi koulutukseen tai onnettomuuksien ehkäisyyn tai työnantajalla on tarve vaihdella työntekijöiden määrää eri viikonpäivinä tai vuorokauden aikoina.

Palomiehille tulee mahdollisuus työaikapankin hyödyntämiseen.

Palomiesliiton Helsingin pääluottamusmies Mikko Laineen mukaan työnantaja on vakuuttanut, ettei uusi työaikasopimus johda työntekijöiden kannalta kohtuuttomiin päivätyökomennuksiin.

– Tärkeää on myös, että 24 tunnin vuoroihin perustuva 1+3-vuorojärjestelmä edelleen säilyy vuorosuunnittelun perustana, Laine sanoo Palopostissa.

Uudet paikalliset sopimukset sekä poikkeuslupa ovat voimassa vuoden 2018 loppuun saakka.


Kuvassa harjoitustilanne Helsingin pelastuskoululla. Kuva: Juha-Pekka Laakso

Lue lisää aiheesta