Pysyvään muutokseen -kurssit on tarkoitettu kaikille työikäisille, jotka kaipaavat tukea omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja terveyttä edistävien elintapojen omaksumiseen.

Moni pelastusalan ammattilainen on jo löytänyt Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT:n järjestämät Pysyvään muutokseen -hyvinvointikurssit. Yksi heistä on palomies Raine Rajala, joka on juuri kotiutunut kurssinsa viimeiseltä jaksolta Punkaharjun Kruunupuistosta. Kolmesta lähijaksosta koostuva kurssi käynnistyi marraskuussa 2019, toinen jakso järjestettiin tämän vuoden tammi–helmikuun vaihteessa ja viimeinen tapaaminen oli nyt elo–syyskuun vaihteessa.

Hyvinvointikurssit eivät ole perinteisen tapaisia kuntoutuksia, vaan niissä keskitytään henkiseen hyvinvointiin ja henkiseen vahvuuden kehittämiseen. Tavoitteena on tukea terveyttä edistäviä elintapoja ja omaa hyvinvointia.

– Pohdimme omia arvojamme ja toimintaamme arjessa. Pyrkimys oli päästä itsensä laajempaan tarkasteluun ja tunnistaa esteitä, joita mahdollisesti jokaisella voi olla terveellisempien elämäntapojen suhteen, Rajala kertoo.

Kurssilla käytetään psykologista lähestymistapaa, sillä pelkästään liikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin kannustamalla ei saavuteta pitkäaikaisia vaikutuksia. Ravitsemus- ja liikunta-asiatkin ovat kurssilla mukana, mutta painotus on oman mielen kehittämisessä.

Rajalan mielestä osa käsitellyistä asioista oli hyvinkin haastavia, mutta toisaalta nyt annettiin tilaisuus pysähtyä ajan kanssa täysin aloilleen, ilman kiirettä ja painetta. Rajalalle kurssi oli ennen kaikkea irtiotto arjesta ja aikaa itselle. Yksi mieleenpainuva oppi oli, että elät vain itsellesi, ei muille.

— Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää elää omien arvojensa mukaisesti ja unohtaa mitä muut ajattelevat sinusta.

Seitsemän kurssipäivää muodostuivat luennoista, keskusteluista sekä liikunta- ja rentoutusharjoituksista. Omaakin aikaa jäi, esimerkiksi monipuoliseen omaehtoiseen liikuntaan.

Rajalan mielestä kurssi sopii pelastusalan ammattilaisille: keskusteluista ja ohjauksesta jokainen löytää uutta ajateltavaa.

– Suosittelen lähtemään kurssille työkavereiden kanssa. Uskon että silloin sisällöstä saa hyvin irti liikuntaan ja henkiseen hyvinvointiin liittyviä vinkkejä, kun mukana on samalta alalta kollegoita, joiden kanssa vaihtaa ajatuksia vertaistuen hengessä.

Kurssille kannattaa lähteä avoimin mielin, ennakkoluulottomasti:

– Paljon on itsestä kiinni, kuinka avoimin mielin lähtee tällaiseen mukaan ja miten haluaa muuttua. Täytyy uskaltaa heittäytyä tosissaan mukaan, Rajala miettii.

 


SPAL tukee Pysyvään muutokseen -kursseille osallistuvia jäseniä

Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT ry:n Pysyvään muutokseen -kurssit on tarkoitettu kaikille työikäisille, jotka kaipaavat tukea omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja terveyttä edistävien elintapojen omaksumiseen.

Kurssit muodostuvat kolmesta lähijaksosta, jotka kestävät yhteensä seitsemän vuorokautta. Aikuisen omavastuuosuus jaksoilla on 25 euroa vuorokausi, sisältäen majoituksen, ruoat ja ohjelman. Kurssille haetaan sähköisellä lomakkeella PHT:n verkkosivulla.

SPAL avustaa jäseniään maksamalla 50 euroa omavastuuosuuden kokonaiskustannuksista, joten jäsenen maksettavaksi jää koko kurssista 125 euroa.

 

 

Lue lisää aiheesta