Hyvinvointialue saa käsiinsä palomiespulan. Pelastuslaitos on esittänyt palkkatason korjausta.

Kainuun pelastuslaitos etsii 23 palomiestä vakinaisiin virkoihin viidelle paloasemalle. Houkuttimeksi se lupaa 2 500 euron kertakorvauksen kuuden kuukauden koeajan jälkeen, jos palomies jatkaa virassa.

— Koetamme nostaa kiinnostusta avoimia virkoja kohtaan. Suomessa on palomiespula, ja alueet ovat ottaneet käyttöön erilaisia keinoja työvoimakilpailussa. Jotkut nostavat palkkaa, me kokeilemme rekrytointilisää, pelastusjohtaja Anssi Parviainen kertoo.

Edellisessä rekrytoinnissa maaliskuussa 18 palomiehen virkaan ei ollut yhtään kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa. Avoinna ollut yksi ylipalomiehen virka täytettiin sisäisenä siirtona.

Pelastuslaitos, henkilöstö ja pelastuslautakunta vetosivat keväällä Kajaanin kaupunkiin palkkatason korjauksen puolesta. Kaupunginhallitus ei silloin lämmennyt esitykselle.

— Kertakorvaus on Kajaanin kaupungin vastaantulo tässä vaiheessa, Parviainen kertoo.

Uusien virkojen ensisijaiset sijoituspaikat ovat Kajaanissa, Kuhmossa, Paltamossa, Sotkamossa ja Suomussalmella. Pelastuslaitoksella ei elätellä kovin suuria toiveita siitä, että virat saataisiin täytettyä rekrytointilisän turvin.

— Jos viidestä kymmeneen henkilöä saamme houkuteltua, se on jo hyvä saavutus, Parviainen ennakoi.

Henkilöstöpula on Parviaisen mielestä hyvinvointialueille siirtyvän pelastustoimen suurin kansallinen ongelma, suurempi kuin alan 80 miljoonan euron rahoitusvaje.

— Meidän pitää vain tehdä voitavamme, kunnes pelastajien koulutusmäärä saadaan tuplattua. Lähiaikoina ongelma ei poistu, joten hyvinvointialueiden täytyy yrittää ratkaista asia. Teemme ensi vuonna uuden palvelutasopäätöksen, jonka tekemiseen henkilöstöpula heijastuu.

Kainuun pelastuslaitos on toinen pelastustoimen työnantaja, joka kokeilee kertakorvauksen tehoa palomiespulassa. Helsingin kaupunki haki keväällä 15 palomies-ensihoitajaa ja lupasi maksaa 2 000 euron palkkaporkkanan.

Kuva: Kainuun pelastuslaitos

Lue lisää aiheesta