Kainuun pelastuslaitos on kumppanina kansainvälisessä hankkeessa, jossa on kehitetty teknologiaa entistä laadukkaamman tilannekuvan saamiseksi ja pelastajien työturvallisuuden parantamiseksi.

Kainuun pelastuslaitos järjestää yhteistyökumppaniensa kanssa Kajaanin Lehtikankaan monitoimitalolla 10. maaliskuuta onnettomuussimulaation, jossa rakennuksessa tapahtuu muun muassa räjähdys, sortuma ja tulipalo. Päivän aikana simulaatiossa testataan älylaitteita ja ohjelmistoja, joita kansainväliseen Faster-hankkeeseen osallistuvat organisaatiot ovat kehittäneet.

Harjoitukseen saapuu sovellus- ja laitekehittäjiä muun muassa Espanjasta, Ranskasta ja Kreikasta sekä ranskalaisia ja espanjalaisia pelastusorganisaatioiden edustajia. Kainuun pelastuslaitokselta päivän järjestelyihin osallistuu parikymmentä henkilöä sekä Kajaanin paloaseman työvuoro.

Testipäivä on jatkoa Kajaanissa vuosi sitten järjestetylle harjoitukselle.

— Osallistujat ovat tehneet kehittämistyötä edellisen kenttätestin jälkeen ja nyt katsotaan, miten ohjelmien ja laitteiden käyttökelpoisuus ja ominaisuudet ovat parantuneet, kertoo palomestari Jaakko Schroderus Kainuun pelastuslaitokselta.

Vastaavia harjoitussimulaatioita on toteutettu viimeisen vuoden aikana myös Puolassa, Espanjassa ja Kreikassa sekä Japanissa.

Kiinteistön sensorien tieto yhteen sovellukseen

EU:n rahoittamaan Faster-hankkeeseen ovat Suomesta osallistuneet Kajaanin kaupunki, ammattikorkeakoulu KAMK ja Kainuun pelastuslaitos. Pelastuslaitoksen tehtävänä on ollut testata laitteita ja ohjelmistoja sekä antaa niistä palautetta kehittäjille.

Kainuun ammattikorkeakoulu on kehittänyt hankkeessa Bust-sovellusta, jossa kiinteistöautomaation ja paloilmoittimen tuottamaa tietoa valjastetaan pelastustoiminnan johtamisen avuksi. Kiinteistöön sijoitetut sensorit keräävät reaaliaikaisesti tietoa esimerkiksi lämpötilasta, savusta, hiilidioksidista, ovien asennoista sekä henkilömäärästä. Tiedon perusteella pelastuslaitos voi suunnitella pelastus- ja sammutustyötä niin, että toiminta on tehokasta ja henkilöstölle entistä turvallisempaa.

Kaikista testattavista teknologioista pelastuslaitoksen odotukset kohdistuvat erityisesti Bust-sovellukseen, joka nopeuttaisi huomattavasti tiedustelua ja toimintaa onnettomuustilanteissa.

— Jo matkalla kohteeseen näkisimme, missä kiinteistön osassa lämpötilat ovat oikeasti nousussa ja savuilmaisimet hälyttävät. Sovellukseen sisältyy myös navigointiominaisuus, kertoo Schroderus.

Muita Kajaanin harjoituksessa testattavia sovelluksia ja laitteita ovat muun muassa tiedusteluun käytettävä autonominen ajoneuvo, pelastajien elintoimintoja reaaliaikaisesti seuraava älypuku, pelastajan älykellosovellus, pelastusryhmän ja johtopaikan viestintään kehitetty älypuhelinsovellus sekä pelastustoiminnan johtamiseen ja onnettomuuspaikan mallintamiseen käytettävät miehittämättömät ilma-alukset eli RPAS-järjestelmät.

Kajaanissa 10.3. järjestettävää testipäivää voi seurata Youtube-livestreamin kautta.

Faster-hankeen uutisten suomalainen verkkosivu.

Kuva: Kainuun pelastuslaitos ja Faster-hanke.

Lue lisää aiheesta