Pelastushenkilöstöstä on asetettu karanteeniin 16 työntekijää. Jyväskylän pelastusyksiköiden miehityksestä pidetään huolta asemasiirroilla.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen Jyväskylän toimialueella on pelastushenkilöstössä todettu kolme vahvistettua koronatartuntaa. Lisäksi 16 palomiestä on asetettu karanteeniin.

Jyväskylän paloasemaryhmään kuuluu yhteensä kolme paloasemaa. Pelastusjohtaja Ville Mensalan mukaan pelastuslaitoksen palvelutaso on normaalilla tasolla ja kaikki yksiköt ovat miehitettyjä.

– Olemme tehneet työvuorojärjestelyjä, joissa päiväpaloasemilta on siirretty ammattihenkilöstä vuorokausiasemille ja vastaavasti sopimushenkilöstöllä on varmistettu päiväpaloasemien miehitys, Mensala kertoo.

– Sisäistä viestintää koronaohjeistuksesta on myös tehostettu. Paloasemien kesken on mahdollisimman vähän kohtaamisia. Työvuorojen kesken kohtaamisia on jo vältetty koko korona-ajan. Olemme myös rajoittaneet pelastuslaitoksen tiloissa vierailuja. Järjestelyillä pyrimme suojaamaan henkilöstöä viimeiseen asti.

Todetut koronatartunnat ovat ensimmäiset Keski-Suomen pelastuslaitoksella. THL:n tuoreimpien tietojen mukaan Keski-Suomen maakunnassa on todettu viimeisen neljän viikon seurantajaksolla toiseksi eniten koronatapauksia Etelä-Savon jälkeen.

Pelastusjohtaja Mensala näkee, että koronatartunnat ovat toisaalta yllätys, mutta toisaalta odotettu ilmiö. Pelastuslaitos antoi työntekijöilleen suojautumisohjeet heti koronapandemian alussa keväällä.

– Työikäiset ovat tilastojen mukaan juuri nyt koronaan altistuva ja sairastuva ryhmä, joten on ymmärrettävää, että pelastuslaitoksenkin henkilöstö altistuu. Olemme ihmisiä siinä missä muutkin.

Palomiesten altistumisketjut ovat selvillä ja ketjujen selvittelystä vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset Jyväskylän kaupungilla. Pelastuslaitoksella on lisäksi koulutettu oma työntekijä koronajäljittäjäksi.

– Oma koronajäljittäjämme tukee kaupungin työtä ja on erittäin hyvä organisaatiomme kannalta.

Mensalan mukaan pelastuslaitoksella seurataan tarkasti koronatilanteen kehittymistä.

– Tiedotamme henkilöstölle tilanteesta ja ohjeista. Samalla muistutamme jokaisen yksilön vastuusta, joka kohdistuu omaan ja työkaverin terveyteen.

Lue lisää aiheesta