Pelastustoimen pitää tuottaa kansalaisten palvelut myös muutoksen yli, korostaa Pirkanmaan pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen.

Sote-uudistus, maakuntauudistus ja pelastustoimen oma uudistus voivat aiheuttaa tilanteen, jossa pelastustoimen alueellinen kehittäminen ja investoinnit jäädytetään vuosiksi.

Pirkanmaan pelastuslaitoksella ei ole jämähdetty, vakuuttaa pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen. Pelastuslaitos valmistelee useita uusien paloasemien rakennushankkeita ja on juuri palkannut yli 40 uutta ensihoitajaa.

– Teemme perustyötä ja kehitämme laitosta, niin kuin on suunniteltu. Meillä ei ole näkyvissä, että vedettäisiin jarruja kiinni uutta isäntää odottaessa, totesi Ojanen Palomiesliiton liittokokouksessa 1. joulukuuta.

– Olen kuullut, että jossain päin Suomea kunnat ovat hämmennyksen tilassa, nyt kun muutosta tehdään. Ei pitäisi unohtaa, että samat kansalaiset tarvitsevat palvelujamme nyt kuin muutoksen jälkeenkin. Palvelut pitää tuottaa myös hallinnollisen muutoksen yli, Ojanen korosti.

Samaa viestiä Ojanen kertoo vievänsä omalle henkilökunnalle. Levottomista ajoista huolimatta pelko on turhaa, sillä työntekijöitä tarvitaan aina:

– On turvallista olla töissä pelastuslaitoksella.

Pelastuslaitosten lukumäärästä jatkunut vatulointi halvaannuttaa pelastustoimea hiukan, sen Ojanen myöntää.

Lukumäärää tärkeämpää on kuitenkin se, miten pelastustoimi asemoituu maakuntiin.

– Olemme tärkeä yhteiskunnallinen toimija, mutta sote-kentässä melkoisen pieni. Tulee pitää huoli siitä, että pelastustoimi on muutoksessa sille kuuluvassa roolissa, Ojanen pohti.

 

Lue lisää 21. joulukuuta ilmestyvästä Pelastusalan ammattilaisesta.
Kuva: Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen toi Pirkanmaan pelastuslaitoksen tervehdyksen Palomiesliiton liittokokoukseen. Keskustelukumppanina Pirkanmaan pelastusalan ammattilaisten puheenjohtaja Panu Mustajärvi.

Lue lisää aiheesta