Syöpäkuolemiin turhautuneet palomiehet haluavat valtion huomioivan paremmin työnsä ammatilliset riskit.

Uuden-Seelannin palomiehet ovat kevään ajan kampanjoineet ammattitauteja koskevan lainsäädännön uudistamiseksi.

Tavoitteena on lainsäädännön muuttaminen niin, että palomiesten syöpäsairaudet hyväksyttäisiin ammattitaudeiksi.

Jo nyt palomiehen syöpään sairastuminen voidaan Uudessa-Seelannissa hyväksyä ammattitaudiksi, mutta päätökset tehdään tapauskohtaisesti.

Jos lakia muutettaisiin, yhä useamman palomiehen sairastuminen käsiteltäisiin ammatista johtuvana tautina. Palomiehet saisivat korvauksia työssään menettämästään terveydestä.

Nykyinen käytäntö koetaan liian monimutkaiseksi, palomiehet sanovat: syöpään sairastumisen syyksi pitäisi osoittaa yksittäinen tapahtuma. Pelastushenkilöstö kuitenkin altistuu myrkyllisille kemikaaleille sadoissa tehtävissä, vuosien työuran aikana.

Kun sairauksista on puhuttu, on keskusteluun noussut myös epäily sammutusvaahtojen turvallisuudesta. Uudessa-Seelannissa käytettiin vuosikymmenien ajan vaahtoa, joka nykyään on kielletty, koska se sisälsi karsinogeenisia aineita. Palomiesten mukaan heidän terveydentilansa seuraaminen on puutteellista.

Lakimuutosta on ajanut palomiesten ammattiliitto. Toistaiseksi esitystä on vasta sulateltu poliittisessa koneistossa.

Palomiehet ovat erityisen huolissaan kivessyövän, eturauhassyövän ja aivosyövän yleisyydestä ammattikunnassa.

– Palomiehiä kuolee syöpään ennätystahtiin, palomiesten ammattiliitto NZPFU vetoaa.

Työelämäasioista vastaavan ministerin Iain Lees-Gallowayn mukaan pelastustyön ja syöpäsairauksien yhteys on syytä tutkia huolella. Sisäministeri Tracey Martin on jo luvannut tukensa hankkeelle, jossa tarpeellisia lainsäädännön muutoksia valmistellaan.

Vastaavia lainsäädäntöjä on jo toteutettu Australiassa, Kanadassa ja Yhdysvaltojen osavaltioissa.

Uuden-Seelannin palomiehiä on ollut tukemassa kanadalainen palomies ja ammattitautiasiantuntija Alex Forrest, joka on tuttu myös suomalaisille palomiehille: Forrest vieraili Turvallinen Suomi -seminaarissa 2011 kertomassa palomiesten sairauksista. Lue Pelastusalan ammattilainen -lehden arkistojuttu tästä.

Lähteet: New Zealand Professional Firefighters’ Union (nzpfu.org.nz), Stuff Limited (stuff.co.nz), Radio New Zealand (rnz.co.nz)

 

Kuva ylhäällä: Sanomalehti Sunday Star Timesissä julkaistu Sharon Murdochin piirros tiivistää uusiseelantilaisten palomiesten turhautumisen: työssä altistutaan tappaville kemikaaleille, mutta poliitikot lupaavat ”selvittää asiaa”. Lähde: nzpfu.org.nz.

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta