Liittyminen varmistaa pelastusalan ammattilaisten edunvalvonnan sekä turvaa SPALin jäsenten aseman ja oikeudet.

Kysyimme SPALin ja Jytyn aktiiveilta kolmelta alueelta, miten yhdessä tekeminen on lähtenyt käyntiin.



Varsinais-Suomessa keskustelut jytyläisten kanssa käynnistyivät heti liittojen päätösten jälkeen, kertoo luottamusmies Miika Mattila Turun seudun palomiehistä.

– Löydämme varmasti paikalliselle edunvalvonnalle toimivat käytännöt, siitä ei ole epäilystäkään.

– Jytyyn liittyminen antaa uusia mahdollisuuksia yhdistyksemme jäsenhankintaan. Merkit viittaavat selvästi siihen, että jäsenmäärän kasvattamiselle on jatkossa potentiaalia, Mattila kertoo.

– Ensimmäisinä asioina kävimme läpi ajankohtaisia paikallisia neuvottelutilanteita sekä sellaisia käytännön asioita, joista tulee huolehtia liittymisen yhteydessä, kertoo Jytyn Varhan pääluottamusmies Niina Kankaanpää.

Kankaanpää kertoo huomanneensa, että SPALin ja Jytyn paikallinen yhdistystoiminta ovat pitkälti saman tapaista. Käytännön edunvalvonnan ja kokouksien lisäksi jäsenille ja perheille on järjestetty esimerkiksi vapaa-ajan tapahtumia.



Keski-Suomessa SPALin aktiivit suhtautuivat liittymispäätökseen myönteisesti ja halusivat käynnistää yhdessä tekemisen ripeästi.

– Henkilöstö käy tänä vuonna merkittäviä neuvotteluja työnantajan kanssa. On tärkeää, että olemme valmiita, kun paikallinen neuvottelu- ja sopimisoikeus palautuu, luottamusmies Kari-Pekka Mikkonen Keski-Suomen pelastusalan ammattihenkilöstöstä kertoo.

Mikkonen on saanut jäseniltä hyvää palautetta Jyty-liittymisestä. Pelastushenkilöstön paikallinen edunvalvonta jatkuu, kun SPAL aloittaa uudessa asemassa osana isompaa kokonaisuutta.

Keski-Suomen hyvinvointialueen pääluottamusmies Hanna-Kaisa Petroff korostaa pelastushenkilöstön aktiivisen otteen merkitystä niin alkuvaiheessa kuin jatkossakin.

– Kannustan rohkeasti ottamaan yhteyttä jytyläisiin, jos herää kysyttävää. Oma-aloitteinen jäsen tulee kuulluksi ja saa asiansa eteenpäin.



Helsingin pelastuslaitoksen palohenkilöstön edunvalvonta-aktiiveille jytyläiset henkilöstön edustajat olivat ennestään tuttuja.

– Jytyyn liittyminen on meille erinomainen ratkaisu, sillä se varmistaa pääsyn sopimusjärjestelmään samalla kun meille tärkeä itsenäinen yhdistystoimintamme säilyy, SPALin paikallisten yhdistysten pääluottamusmiehenä aiemmin toiminut Jari Aalto sanoo.

Jytyn kautta Helsingin pelastushenkilöstölle avautuu aiempaa parempi yhteys järjestöjen ja kaupungin ylimpään yhteistyöelimeen, niin sanottuun kaupunkipöytään.

– Kun tiedonsaanti ja keskusteluyhteydet kaupungin päätöksentekoon paranevat, pystymme vaikuttamaan entistä paremmin oman toimialamme päätöksiin, Aalto toteaa.

Helsingissä ja Vantaalla toimii Jyty Metropoli ry, jonka alaisuudessa on SOTEPE-osasto. Sen pääluottamusmies Jouni Susi toivottaa pelastushenkilöstön sydämellisesti tervetulleiksi Jytyyn.

– Olemme SPALin jäsenyhdistysten puheenjohtajien ja luottamusmiesten kanssa keskustelleet työnjaosta, toisiltamme oppimisesta ja vaikuttavan yhteistyön keinoista. Liittymisen myötä minulla on paljon uutta opittavaa, mutta onneksi mukana ovat parhaat mahdolliset opettajat: oman työnsä asiantuntijat pelastuslaitokselta, Susi toteaa.

– Tällä kertaa SPALin jäsenten ei tarvitse uuteen kohteeseen tullessaan sammuttaa mitään – sen sijaan he voivat sytyttää uusia kipinöitä Jytyn perinteikkäälle, mutta edelleen vahvasti kehittyvälle edunvalvonnan polulle, Susi toivoo.



SPAL tuo Jytyyn pelastusalan osaamista

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL liittyi Ammattiliitto Jytyyn 1. maaliskuuta. Päätöksen asiasta tekivät SPALin liittokokous ja Jytyn liittovaltuusto tammikuussa. Muutoksen myötä SPALin jäsenten jäsenyydet jäsenyhdistyksissä ja Aaria Työttömyyskassassa säilyivät ennallaan.

Jytyyn liittymisen myötä pelastusalan ammattilaiset liittyvät osaksi hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimus- sekä luottamusmiesjärjestelmää. Jyty kuuluu Julkisen alan unioniin JAUhun, joka on yksi hyvinvointialueiden työ- ja virkaehtosopimuksista neuvottelevista pääsopijajärjestöistä.

Liittymispäätöksen jälkeen käynnistyivät valmistelut luottamusmiesten asemaan ja ajankäyttöön liittyvien asioiden sopimisesta hyvinvointialueilla. Näiden neuvottelujen etenemisestä ja ratkaisuista viestitään jäsenille paikallisesti.

”Ammattiliittojen on yhä tärkeämpää suunnata voimiaan yhteisiin tavoitteisiin.”

Jyty on vahva edunvalvoja, jolla on lukuisien sopimusalojen tuntemus ja laaja työmarkkinaosaaminen. SPAL tuo liittoon pelastusalan erityisosaamista.

– Liittymispäätös yhdistää eri ammattikuntia pelastuslaitoksissa ja hyvinvointialueilla. SPAL vahvistaa Jytyä merkittävällä, ammatillisesti yhtenäisellä ryhmällä. Tulevaisuudessa ammattiliittojen on yhä tärkeämpää suunnata voimiaan yhteisiin tavoitteisiin. Henkilöstön edustavuus ja järjestön jäsenmäärä vaikuttavat myös suoraan neuvotteluvoimaan, SPALin puheenjohtaja Ilkka Mustakangas toteaa.

– Meillä on merkittävä operatiivisen henkilöstön edustus, ja tämä asema säilyy jatkossakin. Lisäksi edunvalvonnan piiriä voidaan laajentaa. Oma aktiivisuutemme ratkaisee, kuinka hyvin hyödynnämme mahdollisuudet, Mustakangas jatkaa.

”Meillä on tilaisuus oppia toisiltamme.”

SPAL sopii luontevasti osaksi Jytyn jo entuudestaan monipuolista jäsenkenttää.

– Pelastusalan ammattilaiset saavat vahvan edustuksen valtakunnantason edunvalvonnassa. Jytyllä on oma neuvottelija muun muassa kaikissa HYVTESin neuvotteluryhmissä sekä kaksi edustajaa pääneuvotteluryhmässä, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima kertoo.

Jokaisella hyvinvointialueella on entuudestaan Jytyn pääluottamusmies, ja pelastuslaitoksille tarvitaan lisäksi ammattialaan keskittyvää luottamusmiestoimintaa.

– Haluamme myös säilyttää vahvan pelastusalan vaikuttamistoiminnan. Tässä keskeisessä roolissa ovat SPALista Jytyyn siirtyvät työntekijät, Voima sanoo.

Kun Jyty vankistuu SPALin myötä, syntyy kokonaisuus, joka tuo yhteen monialaista osaamista.

– Meillä on tilaisuus oppia toisiltamme ja kehittää edunvalvontaa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, Voima kannustaa.


Teksti: Mikko Terävä
Kuvat: Haastateltavat, Jari Aallon kuva Eemeli Sarka

Juttu on julkaistu Pelastusalan ammattilainen -lehden numerossa 1/2025.

Lue myös:

Lue lisää aiheesta