Ensi syksynä alkavan hätäkeskuskurssin toivotaan lisäävän ruotsin taitoisten päivystäjien määrää valtakunnallisesti sekä helpottavan hätäkeskusten rekrytointiongelmia.

2018 aloittaa yhden hätäkeskuspäivystäjäkurssin sijaan opiskelun kaksi kurssia. Niillä on yhteensä 32 opiskelupaikkaa, aikaisemman 24 sijaan.

Kurssimäärän tuplaantuminen mahdollistui, kun sisäministeriön budjettiin varattiin ensi vuodelle lisämääräraha opiskelijapaikkojen lisäykseen.

Tammikuussa Kuopiossa Pelastusopistolla alkaa 16 opiskelijan kurssi ja elokuussa kaksikielinen 16 opiskelijan kurssi, joka järjestetään pääosin Vaasassa. Kaksikielisen kurssin opiskelijat suorittavat opintojaan myös Pelastusopistolla ja Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella.

Vaasan kurssin toteuttamisen taustalla on Suomessa ilmennyt pula ruotsia osaavista hätäkeskuspäivystäjistä.

Vaasan hätäkeskuksessa on vahva usko, että löytyy riittävä määrä kaksikielisiä opiskelijoita, jotka pystyvät tulevaisuudessa toimimaan hätäkeskuspäivystäjän ammatissa.

Pelastusopiston lisäksi on hätäkeskuslaitoksessa ja Vaasan hätäkeskuksessa aloitettu jo markkinointityö, jossa kerrotaan hätäkeskuspäivystäjän ammatista ja mainostetaan tulevaa kurssia.

– Toiveikkaana ollaan, että kurssille saadaan kaksikielisiä opiskelijoita. Olemme panostaneet kurssin markkinointiin, varsinkin some-kanavissa, kertoo Hätäkeskusammattilaisten liitto HALin Vaasan hätäkeskuksen luottamusmies Minna Andrejeff.

Alueella ollaan toiveikkaita, että kurssilta saadaan tulevina vuosina vahvistusta oman alueen hätäkeskukseen. Vaasan seudun lisäksi kurssille toivotaan hakeutuvan kaksikielisiä henkilöitä myös muualta Suomesta, erityisesti Turun seudulta ja Uudeltamaalta.

– Tällä Vaasassa järjestettävällä kurssilla pyritään aktivoimaan kaksikielistä hakijakuntaa ja saamaan kaksikielisiä päivystäjiä jokaiseen Suomen toimipisteeseen, kertoo Vaasan hätäkeskuksen apulaispäällikkö Kai Paldanius.

Lue 20.12. ilmestyvästä Pelastusalan ammattilaisesta juttu Vaasan hätäkeskuksen ylikuormittumisesta ja rekrytointiongelmista.

 

Kuva: istock.com/designer491

 

Lue lisää aiheesta