Pohjois-Savon pelastuslaitoksen suunnitelma toimintavalmiuden kehittämisestä sai tuulta purjeisiin, kun Kuopion kaupunki teki odotetut päätökset. Ensin kaupunginvaltuusto hyväksyi pelastuslaitoksen talousarviomuutoksen, jonka jälkeen kaupunginhallitus päätti 65 palomiehen viran perustamisesta.

Uusien virkojen myötä pelastuslaitos ryhtyy toteuttamaan toimintamallia, jossa toimintavalmiuden rungon muodostavat välittömän lähtövalmiuden asemat. Mallilla pelastuslaitos kompensoi pelastushenkilöstön varallaolojärjestelmän muutosta. Jatkossa vapaamuotoinen 30 minuutin varallaolo olisi 24/7-järjestelmää tukevaa toimintaa.

Uusia 24/7-pelastusasemia ja virkojen alkusijoituspaikkoja on yhteensä kahdeksan. Alkuperäinen lista sisälsi seitsemän päiväaseman noston ympärivuorokautiseen valmiuteen: Lapinlahti, Kiuruvesi, Suonenjoki, Leppävirta, Nilsiä, Riistavesi ja Keitele. Kahdeksannen Sorsasalon aseman perustamiseen pelastuslaitos päätyi, kun aluehallintovirasto määräsi korjaamaan toimintavalmiutta Siilijärven ja Kuopion raja-alueella.

Virkojen täyttöprosessin pelastuslaitos toteuttaa kesän ja syksyn aikana useassa aallossa. Kiireisin rekrytointi on kahdeksan palomiesviran täyttö Sorsasaloon, sillä aseman on tarkoitus käynnistää toimintansa vielä heinäkuun aikana. Seitsemän muuta asemaa aloittavat rekrytointien jälkeen elo-, loka- ja joulukuun aikana.

Pelastuslaitos toteutti alkuvuoden aikana jo yhden ison rekrytoinnin, kun uudelle Kuopion Itkonniemen asemalle perustettiin 16 palomiesvirkaa. Yhteensä Pohjois-Savoon tulee tämän vuoden aikana 81 uutta virkaa, joka on huomattava lisäys aikaisempaan henkilöstömäärään.

— Jatkossa pelastuslaitoksella on noin 400 viranhaltijaa, pelastusjohtaja Jukka Koponen kertoo.

Itkonniemen aseman virkojen täytössä pelastuslaitos Koposen mukaan onnistui, mutta valtakunnallinen palomiespula voi näkyä tulevien kuukausien rekrytoinneissa.

— Huolta on ilmassa sen suhteen, saammeko virat täytettyä. Olemme vasta kuulleet Kainuun pelastuslaitoksen haasteista täyttää omia virkojaan, joten nähtäväksi jää miten meille käy. Taustalla on Pelastusopiston pitkäjänteisen rahoituksen puute, jonka johdosta pelastajakoulutuksen määrää ei ole pystytty nostamaan riittävästi, Koponen sanoo.

Arkistokuva: Pohjois-Savon pelastuslaitos.

Aikaisempia juttuja aiheesta:

Lue lisää aiheesta