Kanta-Hämeen pelastuslaitos aloitti kesäkuussa kokeilun, jossa kaikki ambulanssit siirtyivät vuorokausirytmiin. Aiemmin pelastuslaitoksella oli 16 ensihoidon yksikköä, joista kuusi ajoi 12 tunnin päivävuoroa. Kesän ajan käytössä on ollut 12 yksikköä, joista jokainen on toiminnassa vuorokauden ympäri.

Ambulanssien kokonaismäärä on nyt Kanta-Hämeessä aiempaa pienempi, sillä ensihoidon tukena on nyt myös merkittävän osan D-tehtävistä hoitava puhelinyksikkö sekä kotisairaalaa ja hoivalaitoksia tukeva Gerbiili-yksikkö.

Päiväaikaan liikenteessä on neljä yksikköä vähemmän, mutta yöllä kaksi yksikköä aiempaa enemmän.

– Yksikkömäärä näyttää tällä hetkellä riittävältä, mutta vasta aika näyttää todellisen tilanteen, ensihoitoesimies Mari Kiuru sanoo.

Kokeilu ajoitettiin tarkoituksella kesälle, jolloin ensihoidon tehtävämäärät ovat korkeimmillaan.

– Jos kokeilu toimii kesällä, toimii se lähtökohtaisesti myös hiljaisempanakin aikana. Tällä hetkellä päiväaikaan käyttöasteet ovat olleet odotuksenmukaisesti hieman aiempaa korkeampia, mutta yöllä on vastaavasti ollut rauhallisempaa, lääkintäpäällikkö Vesa Keskimaa sanoo.

Kokonaiskorvaus ja vuorotyö tuo kuussa noin tuhat euroa enemmän

Kanta-Hämeen pelastuslaitos teetti heinä-elokuun vaihteessa työntekijöille kyselyn, jossa selvitettiin kokemuksia kokeilussa olevasta työaikamallista.

– Suurin osa on kokenut, että 24 tunnin työaika parantaa työntekijöiden yhdenvertaisuutta. Aiemmin oli nähtävissä, että päiväaikaan 12 tunnin ambulanssit olivat erityisesti siirtokuljetusten painottamisen vuoksi kuormittuneempia. Nyt tehtäväprofiilit jakaantuvat aiempaa tasaisemmin, Kiuru sanoo.

Positiivista palautetta on tullut tähän liittyen myös ammatillisesta kehittymisestä, kun tehtävät ovat aiempaa monipuolisia, sekä palautumisesta.

”Palautuminen työvuoroista on parempaa, kun työvuoroja on harvemmin.”

– On koettu, että palautuminen työvuoroista on parempaa, kun työvuoroja on harvemmin, Kiuru sanoo.

Kaikki työntekijät eivät kuitenkaan ole olleet halukkaita siirtymään poikkeusluvan mukaiseen työaikaan. Jo kokeilun aikana 12 tunnin työvuorot on mahdollistettu, ja palautekyselyssä osa vastaajista ilmoitti haluavansa palata vanhaan työaikamalliin.

Suurimmalle osalle aiemmin yleistyöaikaa tehneistä merkittävä kannustin on ollut poikkeusluvan mukaiseen työaikaan liittyvä kokonaiskorvaus.

– Kuukaudessa se tarkoittaa noin tuhannen euron eroa päivävuorossa työskentelyyn, Keskimaa sanoo.

Samanaikaiset muutokset lisäävät kuormitusta Forssassa

Kokeilu pelastuslaitoksella jatkuu lokakuun 6. päivään saakka. Keskimaa pitäisi tärkeänä, että kokeilua voisi jatkaa ainakin loppuvuoden, jotta mallin toimivuutta voitaisiin testata myös hiljaisempina aikoina loka-marraskuussa.

– Toivoisin itse, että voisimme jatkaa tällä työaikamallilla, sillä se yhdenvertaistaa työntekijöitä ja helpottaa myös vuoronvaihtoja, Keskimaa toteaa.

Palautteissa korostuvat jonkin verran Forssan alueen vastaukset, sillä kokeilun aikaan Forssasta päättyi myös yöpäivystys.

– Heiltä lähti siis samaan aikaan oma päiväambulanssi, ja yöpäivystys siirtyi Hämeenlinnaan. Se totta kai lisää kuormitusta, Kiuru huomauttaa.

Keskimaan mukaan kasvanut kuormitus on tiedossa ja tilanteeseen yritetään löytää parhaiten palvelevia ratkaisuja.

Teksti: Maarit Krok
Kuva: Tiina-Riikka Nyman

Lue lisää aiheesta