Pirkanmaan pelastuslaitoksella työskentelevän Jussi-Henrikki Raution ideoima Rescuebusters sai Palosuojelurahaston innovaatiopalkinnon.

Rescuebusters on interaktiivinen, 3D-animoitu peli nuorten turvallisuuskasvatukseen. Maksuton peli tulee ladattavaksi Google Playhin sekä Apple App Storeen vuoden 2017 alussa.

Alkuvaiheessa peli sisältää paloturvallisuusosion, joka on jaettu ennaltaehkäisyn, alkusammutuksen ja tulipalossa toimimisen tehtäviin. Jatkossa on tulossa uusia osioita, kuten ensiapu sekä liikenneturvallisuus.

Turvallisuuspeli käynnistyy ”Pelastusopiston” koulutusalueelta. Pelaaja ratkaisee tehtäviä kentillä ja saa pisteitä tasojen suorittamisesta. Esimerkiksi alkusammutuskentällä valitaan oikeita välineitä palon sammutukseen. Lisäksi opetellaan soittamista hätänumeroon.

Kun opistolla on harjoiteltu riittävästi, siirrytään ”kaupunkitehtäviin” pelastamaan muita pelaajia hätätilanteista.

Ajatus nuorille suunnatusta turvallisuuspelistä syntyi Rautiolle neljä vuotta sitten. Toijalassa pitämänsä Tulikettu-valistustunnin jälkeen Rautio mietti, löytyisikö valistukseen nykyaikainen tapa, joka kiinnostaisi lapsia uudella tavalla.

– Ensimmäiset ideat hahmottelin lautapeliksi. Pian ryhdyin tekemään mobiilipelin käsikirjoitusta. Kolmiulotteinen animaatio oli mielessä heti, sillä se on havainnollistavaa ja tuo peliin aitouden tunnelmaa, Rautio kertoo.

Pelin kehittämisessä päästiin tositoimiin 3D-studio Nopia Oy:n kanssa alkuvuodesta 2014. Varsinainen pelikonsepti valmistui saman vuoden kesäksi. Pelin markkinointia ja rahoituksen hankkimista varten perustettiin vuoden 2015 alussa Syrawise Oy.

Rescuebusters ilmestyy aikana, jolloin koulujen opetussuunnitelmat ja -materiaalit ovat murroksessa. Teknologian ja pelillistämisen merkitykset opetuksessa kasvavat vauhdilla.

– Pelaamisen ohessa oppii turvallisuusasioita huomaamattaan. Nuoret haluavat palata pelin pariin omatoimisesti myöhemmin, jolloin opetuksista jää syvä muistijälki, Jussi-Henrikki Rautio esittelee.

Kohderyhmänä on lapset ja nuoret kolmevuotiaasta yläasteikäisiin saakka. Testikäyttäjien kommenttien perusteella peli on toimiva yhdistelmä hauskuutta, realistisuutta ja jännittävyyttä.

– Jännitys nousee, kun savuraja laskee ja aika alkaa loppua. Onnistuvatko sammuttimien valinnat ja liekkeihin tähtääminen?

Realistisuuden ja viihteellisyyden oikea suhde on mietityttänyt monesti peliprojektin aikana.

– Jos tilanteet olisivat täysin tosielämän mukaisia, peli olisi aika tylsä. Siksi Rescuebustersissa saattaa kahvinkeitin, leivänpaahdin ja televisio syttyä palamaan yhtä aikaa.

Palosuojelurahaston vuoden 2016 innovaatiopalkinto jaettiin kahdelle voittajalle. Kumpikin sai 10 000 euron kannustuspalkinnon paloturvallisuuden edistämisestä.  Toinen palkittu oli Jokilaaksojen pelastuslaitoksessa palomestarina työskentelevän Harri Huumon kehittämä kevytsavuhormien läpivientisuoja.

 

Kuva: Syrawise Oy

 

Lue lisää aiheesta