Pohjanmaan hyvinvointialue on nimittänyt Torbjörn Lindströmin, Varsinais-Suomen pelastuspäällikön, uudeksi pelastusjohtajakseen.

Lindströmin työ pelastusjohtajana alkaa 3. kesäkuuta. Vaasan seutu on hänelle tuttu puolison sukulaisten ja tuttavien kautta.

— Odotan innolla tulevaa alkua. On innostavaa tavata uusia ihmisiä ja tutustua organisaation toimintatapoihin sekä kulttuuriin, jotta voimme yhdessä viedä asioita eteenpäin, Lindström sanoo.

Pelastusalalle Torbjörn Lindström tuli alun perin Länsi-Uudenmaan Karjaan paloaseman ja sopimuspalokuntatoiminnan kautta. Varsinais-Suomessa hän aloitti Paraisten aluepalopäällikkönä vuonna 2000, eteni pian kaupungin palopäällikön virkaan ja siirtyi muutamaa vuotta myöhemmin uuden aluepelastuslaitoksen aluepalopäälliköksi.

Varsinais-Suomessa Lindström on toiminut myös kehittämisyksikön päällikkönä ja viimeksi pelastuspäällikkönä vastuualueenaan riskienhallinta, siviilivalmius, turvallisuusviestintä ja huoltovarmuus. Lindström on suorittanut insinöörin (AMK) tutkinnon, palopäällystötutkinnon ja valtiotieteiden maisterin tutkinnon.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen vahvuuksiin ja haasteisiin Lindström haluaa tutustua tarkemmin ennen niiden kommentointia yksityiskohtaisesti. Julkisuudessa ovat olleet esillä henkilöstön hyvinvointiongelmat ja työsuojelutarkastuksissa ilmenneet kehittämiskohteet.

— Muodostan oman tilannekuvani tutustumisen ja keskustelujen jälkeen.

Valtakunnallisesti pelastuslaitosten yhteisistä haasteista Lindström nostaa esiin pelastajapulan, palvelutuotannon taloudelliset edellytykset ja varautumisen merkityksen.

— Miten ratkaisemme pelastajapulan niin, että myös pienemmille laitoksille riittää koulutettua väkeä ja pystymme tuottamaan palveluita alueen asukkaille? Rekrytoinnin ja pitovoiman onnistuminen koskettaa pelastuslaitosten koko henkilöstöä, myös asiantuntijoita.

Taloudelliset tekijät, henkilöstön saatavuus ja pelastustoimen palveluverkosto nivoutuvat yhteen.

— Meidän on mietittävä tarkasti, miten voimme vastata toimintavalmiusaikojen ja muiden kriteerien, kuten tarkastusmäärien vaatimuksiin. Palvelutason säilyttäminen ja kehittäminen on tärkeää.

— Pelastustoimi varautuu häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin Euroopan muuttuneessa turvallisuustilanteessa, emmekä varmasti ole kaikkia haasteita vielä nähneet, Lindström toteaa.

Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi kuuluvat samaan yhteistoiminta-alueeseen, johon niiden lisäksi lukeutuu myös Satakunta.

— Yhteistyö palvelee meitä kaikkia. Esimerkiksi koulutuksissa voi jollain alueella olla kokemusta tai osaamista, mitä muut voivat hyödyntää. Järjestimme äskettäin ensimmäisen yhteisen tapahtumaturvallisuuden suunnittelutilaisuuden. Suunnitteilla on myös yhteinen vesisukelluskurssi, Lindström kertoo.

Teksti: Mikko Terävä

Lue lisää aiheesta