Vuoden palomies, ensihoitaja ja palokuntalainen julkistettiin vuosijuhlapäivässä Joensuussa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos vietti 26. lokakuuta vuosijuhlapäiväänsä, joka oli järjestyksessään jo neljästoista.

Tilaisuus oli samalla juhlallisuus, jossa eläkkeelle siirtyvä Jorma Parviainen siirsi laitoksen vetovastuun uudelle pelastusjohtajalle, lokakuussa aloittaneelle Markus Viitaniemelle.

Viime vuosien juhlien tapaan pelastuslaitos julkisti Vuoden palomiehen, ensihoitajan ja palokuntalaisen arvonimen saajat.

Vuoden palomieheksi nimettiin Pekka Tykkyläinen, perusteluina aktiivinen ja vuorovaikutuksellinen toiminta pelastuslaitoksen toiminnan kehittämisessä.

Vuoden ensihoitaja on Jouni Gerres, perusteluina monipuolinen työura palomiehestä ensihoidon kenttäjohtajaksi. Gerres on uraa uurtavasti kehittänyt yhden henkilön yksikön toimintaa ensihoidon palvelukentässä, perustelut jatkuvat.

Vuoden palokuntalainen on Heli Kupiainen, perusteluina aktiivinen toiminta palokuntanuorisotyön ohjaajana ja leirienjärjestäjänä sekä merkittävästä roolista pelastusalan liiton hallituksessa.

Vuoden palomieheksi valinta oli yllätys, joka toki tuntuu hyvältä, sanoo Pekka Tykkyläinen, 39. Arvonimen perustelut saavat mietteliääksi.

– Olen henkilöstön edustajana mukana joka kuukausi kokoontuvassa pelastustoiminnan kehittämisen työryhmässä. Sitä kautta olen vienyt johtoportaaseen viestiä sellaisista kehittämisasioista, joita mahdollisesti olisi tarpeen tehdä.

– Mutta muuten koen tekeväni palokunnan työtä ihan siinä missä muutkin. Varmaan on niin, että kun on monessa asiassa mukana, niin kai välillä tulee jotain ideoituakin.

Tykkyläinen sai kipinän pelastustoimeen sopimuspalokuntatoiminnan kautta, asuessa Tohmajärvellä 2000-luvun taitteessa. Pelastajaksi Tykkyläinen valmistui joulukuussa 2005, jonka jälkeen hän aloitti palomiehen virassa Enon paloasemalla keväällä 2006.

Viimeiset viitisen vuotta Tykkyläinen on työskennellyt palomies-ensihoitajan virassa Joensuun paloasemalla. Lisäksi hän on vesisukeltaja ja jäsenenä raskaspelastusjoukkueessa (heavy rescue team).

Tykkyläinen toimii myös puheenjohtajana Palomiesliiton paikallisessa jäsenyhdistyksessä, Pohjois-Karjalan pelastushenkilöstö ry:ssä.

– Palomies-ensihoitajan työ on mielenkiintoista ja haastavaa työtä, tykkään siitä paljon. Ainoa asia joka enemmän mietityttää on se, että pystyykö tätä työtä tekemään eläkkeelle asti? Eläkeikä on korkealla, voi olla että ihmisruoto ei siihen asti jaksa, Tykkyläinen pohtii.

Kuvassa pelastusjohtaja Markus Viitaniemi onnittelemassa palkittua henkilöstöä: oikealta Heli Kupiainen, Jouni Gerres ja Pekka Tykkyläinen (Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos).

Lue lisää aiheesta