Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmassa pelastustoimen säästötavoitteeksi vuodelle 2024 on ilmoitettu kaksi miljoonaa euroa. Säästöjä haetaan muun muassa henkilöstöstä, tiloista ja hankinnoista, mutta mahdollisesti viisi paloasemaa lakkautetaan. Hyvinvointialue joutuu tinkimään myös pelastustoimen palvelutasosta: vuoden 2024 tavoitteena on lakisääteinen minimi palvelutasossa.

– Vahvuudet ovat olleet tiukalla viime kuukausina. Ylitöitä tarjotaan vasta, kun alueen kokonaisvahvuus alittuu, Oulun palomiesyhdistyksen luottamusmies Petri Rautio sanoo.

Hyvinvointialue tarkastelee pelastuslaitoksen vahvuuksia alueellisesti, ei asemakohtaisesti. Se tarkoittaa, että riittävä määrä pelastushenkilöstöä voidaan joutua ajattamaan asemapaikalle jopa parin sadan kilometrin päästä. Siirron ajan asemapaikka toimii alle määritellyn minimivahvuuden.

Henkilöstö toivoisi, että vahvuuksia tarkasteltaisiin asemakohtaisesti. Kun näin ei ole, pelastuspalvelujen laatu uhkaa heikentyä ja kansalaisten sekä työntekijöiden turvallisuus vaarantuu.

– Se viivästyttää pelastustoiminnan aloittamista, kun joudumme odottamaan vahvistuksia pitkän matkan päästä, Rautio toteaa.

Pelastustoimen yt-neuvottelut alkavat Pohjois-Pohjanmaalla keskiviikkona 20. maaliskuuta. Hyvinvointialueen mukaan neuvotteluissa ei ole tarkoitus vähentää operatiivista henkilöstöä. Alueella suunnitellaan kuitenkin viiden sopimuspalokunnan paloaseman lakkauttamista.

– Toivottavasti paloasemia ei lakkauteta. Lakkauttamiset tuovat vain pieniä säästöjä, mutta niillä on merkittävä vaikutus kokonaisturvallisuuteen, Rautio huomauttaa.

Teksti: Maarit Krok
Kuva: Olli Häkämies

Lue lisää aiheesta