Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella palotarkastajana työskentelevä Muurinen pelasi puolustajana amerikkalaisen jalkapallon EM-kultaa voittaneessa maajoukkueessa.

Vuoden 2019 palomiesurheilija on Ruskossa Turun kupeessa asuva Nenna Muurinen, 27.

Suomen Palohenkilöstön Urheiluliitto SOPU julkisti nimityksen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen 112-päivän tilaisuuden yhteydessä kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa.

Tunnustuksen perusteena oli Muurisen EM-kulta amerikkalaisessa jalkapallossa Suomen naisten maajoukkueessa. Euroopan mestaruudesta kisattiin viime elokuussa Englannin Leedsissä. Lajissa on järjestetty vasta kahdet EM-kisat, joissa Suomi on ollut ykkössijalla kummallakin kertaa.

– Vuoden urheilijaksi valinta tuntuu isolta tunnustukselta, varsinkin kun olen ollut pelastustoimessa virkasuhteessa vasta reilun vuoden ajan, sanoo Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella palotarkastajana työskentelevä Muurinen.

Muurinen on ensimmäinen pelastustoimessa työskentelevä nainen, joka tunnustuksella huomioidaan. Samalla hän on ensimmäinen palotarkastaja: kaikki kahdeksan edellistä vuoden palomiesurheilijaa ovat työskennelleet nimenomaan palomiehinä.

Vuoden palomiesurheilija Nenna Muurinen.

– Euroopan mestaruus toi naisten jenkkifutikselle jo mediahuomiota, mikä oli positiivista. Tuntuu, että olemme päässeet moneen paikkaan kertomaan lajistamme. Siksi tuntuu hyvältä, että menestyksemme huomioidaan myös pelastusalan urheilun piirissä.

Tuntui heti omalta lajilta

Muurisen pelipaikka EM-joukkueessa oli puolustuksen linjalla laitimmaisena pelaajana eli defensive end. Suomi hävisi viimeisen pelin Iso-Britannialle 18–14, mutta voitti mestaruuden otteluiden kokonaismaalimäärän turvin.

Maajoukkueessa Muurinen oli ensimmäistä kertaa. Kotimaassa hän on pelannut naisten Vaahteraliigaa ensin Helsinki Roostersien ja nykyään Turku Trojansien rivissä. Tuleva kausi jää Muuriselta todennäköisesti väliin selän loukkaantumisen takia.

Kotimaan lisäksi Muurinen pelasi vaihto-oppilasaikanaan Hollannissa miesten joukkueessa.

Ensikosketuksen lajiin Muurinen sai jo Turussa peruskoulun yläasteella, mutta lopullisesti kipinä iski hänen osallistuessaan lajin esittelytilaisuuteen Helsingissä 2013.

– Lähdin kokeilemaan kaverini pyytämänä, mutta oikeasti olin jo mielessäni päättänyt, että tästä tulee varmasti minun lajini. Muistin yläasteelta sen, miten mahtavalta Trojansien peli näytti.

Naisurheilijoista puhuminen ei Muurista henkilökohtaisesti häiritse — hän sanoo ymmärtävänsä, miksi media on esimerkiksi kiinnostunut naisista, jotka pelaavat jenkkifutista, perinteisesti vain miesten harrastamaa lajia.

– Kun media tuo esiin sitä, että myös naiset ovat saavuttaneet urheilussa hienoja ja merkittäviä saavutuksia, en koe sitä mitenkään huonona asiana.

Kuvat: Kuvaaja Linda Mustakari

Korjattu 12.2. klo 12.50: Nimitys julkistettiin kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa, ei Vantaan Cellossa.

Lue lisää aiheesta